За инцидент с кортежа на главния прокурор съобщиха от полицията.

Инцидентът се е случил около 11.45 часа на пътя София - Самоков, край село Ковачевци.

По предварителни данни пред една от колите от ескорта на Иван Гешев е избухнало взривно устройство. Няма информация какво точно е било то или къде е било поставено.

Пътят е затворен, извършват се огледи. Полицията проверява всеки автомобил в посока София.

След избухването на взривното устройство на пътя има осколки. Това означава, че взривът е бил насочен и последствията е можело да са фатални.

Засега службите нито потвърждават, нито отричат дали Иван Гешев е пътувал заедно с кортежа си.

Първоначално се появи информация, че e пострадал един от служителите на НСО, които охраняват главния прокурор.

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

В записи, намерени от прокуратурата, се наместват и инициалите ПП и ДБ

Впоследствие главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров потвърди за инцидента, но поясни, че при него няма пострадали - нито самият главен прокурор, нито съпровождащият го екип или други участници в движението.

На крак са вдигнати всички сили, необходими за изясняване на случая - ГДНП, ГДБОП, жандармерията, посочи Тодоров в Бургас.

Той допълни, че вътрешният министър Иван Демерджиев е в контакт с всички служби, формиран е и щаб с всички служби на МВР, представителите на НСО и ДАНС.

Снимка 616438

Източник: БГНЕС

Тодоров заяви, че утре служебният премиер Гълъб Донев ще проведе съвещание в Министерския съвет с участието на вътрешния министър и всички служби, на което информацията ще бъде обобщена.

Той определи случилото се като недопустима заплаха за живота и здравето на всеки български гражданин и увери, че действията на МВР ще бъдат категорично в защита.

Междувременно от Пътната агенция съобщиха, че движението по път III-181 София-Железница-Ковачевци-Белчински бани е временно ограничено поради инцидента. Всички пътуващи от София до Самоков и обратно се движат без ограничения по път II-82 София-Пасарел-Самоков.

По информация на bTV Гешев е тръгнал Турция, но в последния момент се е отклонил, за да присъства на събитие на младшите прокурори. Пътувал е в брониран автомобил, по който се твърди, че са нанесени щети ит врузното устройство. Предполага се, че в него е имало сачми.

Според медията се проверява дали е изтекла информация за промяната на маршрута на главния прокурор.

На място е директорът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Натам пътува и вътрешният министър.

News.bg потърси за повече информация по случая говорителя на главния прокурор Сийка Милева, но към момента тя не отговаря на обажданията.

Припомняме, самият Иван Гешев неведнъж е заявявал, че е получавал заплахи.

От две години обвинител №1 се охранява от НСО, след като парламентът отне от ръководството на главния прокурор Бюрото по защита и го върна обратно на Министерството на правосъдието.