На извънреден брифинг в Националното следствие бе представена схемата на предстоящи обвинения, включително и може би част от бъдещи доказателствени материали, които прокуратурата ще използва по обвинения и разследвания - какви все още неясно. Беше анонсирано за списък с магистрати, които са под заплаха, но на брифинга бяха представени снимки на бележки, листа и бяха пускани записи на разговори.

На брифинга присъстваха главният прокурор Иван Гешев, директорите на националното следствие и националната полиция Борислав Сарафов и Атанас Илков, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, както и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, а брифингът беше с драматургия, в която се подаваха репликите за художествен прочит.

Какво бе обявено:

В рамките на претърсване и изземване на два адреса в рамките на спецакция срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления са намерени списък с имена на прокурори и следователи, озаглавен "Вредители за уволнение", както и флашки със записи, правени най-вероятно от единия от заподозрените, на разговори между него и хора от криминалния контингент, журналисти и други лица, в които се споменават събирани суми, за да бъде уволнен магистрат, а също така и имена като "Цецо от Белград", Бобоков, "Кокорчо", намесват се и абревиатурите ПП и ДБ.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 година след получен секретен доклад от специализирана служба, като сигналът е бил за организирана престъпна група, получаваща доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Предстои да се прецени дали да се отдели и друго досъдебно производство за ОПГ за търговия с влияние и държане и разпространение на наркотични вещества. Голяма част от материалите са класифицирани, като има и данни за заплахи срещу лице, занимаващо се с издателска дейност и медии.

В качеството на обвиняеми са привлечени 2 лица Т.И., който е обвинен за изнудване и държане на наркотични вещества, а в момента не се намира в България. Вторият обвиняем носи инициалите Д.Г., който е обвиняем за притежание и разпространение на наркотици и в момента е в ареста. Той е осъждан за хулиганство, причиняване на средна телесна повреда и участие в ОПГ.

По време на разследването срещу едно от лицата са отправени заплахи към магистрат, който си е направил отвод.

В дома на първия обвиняем Т.И. е намерен кокаин, както и лист, на който са били отпечатани имена на съдии, прокурори и следователи, озаглавен "Вредители за уволнение". Въпросните магистрати са от бившите спецсъд и спецпрокуратура, отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка 610566

Източник: пресцентър ПРБ

В дома на втория са намерени освен наркотици и множество банкноти от 50 и 100 евро, а също така и доста интересни други материали - писмо на английски, съдържащо следното: "Здравей, скъпи приятелю, всичко е ок по темата. Продължавайте така, когато приключим, всички ще сме щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да се обадиш или да се обадиш на Дорин. В постоянен контакт сме с човека от Белград и всичко е в синхрон (...)"

Друго писмо, този път на български, пък гласи: "Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. (...) Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С."

Снимка 610568

Източник: пресцентър ПРБ

Интересни записи са намерени на флашките, иззети при тараша. Прокуратурата пусна пред журналистите на пресконференцията 15 броя записи, като подчертаха, че заглавията на показаните файлове са такива, каквито са били намерени от направилия записите. В разговорите участват 5 лица - обвиняемият Д.Г., Красимир Каменов (Къро), познато лице от контингента, друго лице, за което има данни, че е журналист, човек, приближен до Къро, чиято самоличност се изяснява, както и румънският и френски гражданин, издирван от Интерпол за опит за измама и ОПГ Овидиу Семенеску.

От начертаните схеми и изложените "доказателства" според кратките коментари, трябва да стане ясно, че Иван Гешев е жертва на мафията, олигарсите и руското зловредно влияние, както и че за отстраняването му е вложен неограничен ресурс.

"Щом 400 000 се дават за отстраняване на висш полицейски служител, то, чисто теоретично - колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури, попита реторично, след като бяха излъчени записите, главният прокурор Иван Гешев. Той самия анонсира, че присъства на брифинга, защото според международните стандарти по важни дела информация трябва да се дава от главния прокурор, най-висшестоящият ръководител на службата и на национално ниво.

"Става въпрос за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. Това касае националната сигурност и ДАНС трябва да отговори на тези въпроси, сигурен съм и че министър Демерджиев и МВР също ще извършат проверки за тези опити за събиране на 400 000 за отстраняване на полицейски служители", каза още обвинител номер едно. "Безценна", пошегува се Гешев на въпрос колко би струвала "неговата глава" при условие, че се дават 400 000 за отстраняване на полицай.

И попита, визирайки проектозакона за контрол на главния прокурор, разработен от служебния министър Зарков - дали тези текстове, които били явно противоконституционни, са писани в министерството или някъде другаде и са предавани на "задната седалка на някой джип до парламента", визирайки набралата популярност преди време снимка на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в джипа на бизнесмена Бобоков.

"Не знам какво означават тези абревиатури", отговори Гешев на въпрос дали прокуратурата не се намесва в предизборната кампания, оповестявайки записи, на които се чуват абревиатури ПП и ДБ.

"Не чух името Асен Василев. Не знам какво означава този прякор (Кокорчо). Колегите ще проверяват всичко и ако в рамките на това или други производства се съберат доказателства, ще си свършат работата и ще уведомим обществото."

Главният прокурор акцентира и върху това, че в иззетите материали се вижда абревиатурата ВТБ и големи цифри в милиони евро. "Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на ЕС и е била съдружник в КРБ как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането на някои лица. Мисля, че нямате съмнение кой е "Цецо от Белград" дали това не е зловредното руско влияние", попита той.

И продължи - това били неща, които прокуратурата повтаряла от 3 години и не били тайна за никого. Призова и медиите да разнищят случая како част от отговорността им пред обществото.

Снимка 610570

Източник: пресцентър ПРБ

МВР няма да допусне хората от криминалния контингент да използват средствата, придобити от престъпна дейност, да бъдат влагани в отстраняване на полицейски служители, заяви на свой ред шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков.

"Необяснимо за мен е какво е общото, най-малкото общо кратно, свързващо хора от различни прослойки - хора с образование, интелигентни, хора от криминалния контингент, бизнесмени. За същия този Къро през 2019 година има данни, че е подготвял убийството на известен български общественик и медиен издател", добави на свой ред заместник-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Към момента магистратите от намерения списък не се ползват със специализирана охрана, но такава е осигурена на магистрата, който си е направил отвод под натиск при разследването срещу единият от обвиняемите, съобщи Сийка Милева.

От записите, които бяха пуснати:

В първият файл, озаглавен "Къро тарашенето" се споменава "За някои неща той върна негови кадри бе, човек. Да ти кажа честно, то няма и кадри, бате, то е като при нас. Пълни олигофрени, ти го сложиш, той не може нищо да направи. Тия са малоумни, казвам ти, Промяната, каквото кажеш, това ще направят. Наистина са мой хора, обаче са много... не знам, в някакъв друг свят живеят тея хора(...)".

В следващи записи пък се чува как се събирали 400 000 за уволняването на висш полицай, както изрази предположение Гешев - ръководителят на сектор "Тежки престъпления" или т.нар. отдел "Убийства" (Михаил Наумов, споменат в записите като Мишо), но засега били събрани само половината.

В следващи записи пък се чува как се събирали 400 000 за уволняването на висш полицай, както изрази предположение Гешев - ръководителят на сектор "Тежки престъпления" или т.нар. отдел "Убийства" (Михаил Наумов, споменат в записите като Мишо), но засега били събрани само половината.

На запис пък с предполагаемо участие на журналист "Митко BIRD" (както гласи заглавието на файла) се чува коментар, че "американците казали на Бойко, че ако не сменят Гешев, той ще е другия "Магнитски". В момента Гешев е на крачка да задържи Бойко, той е разменна монета, ще започнат да се пържат един друг". В друг запис пък се говори за предстоящ медиен материал, който да излезе преди изборите, насочен срещу прокуратурата.

"Гледай филма. Голи акции искам аз, това дебелото прасе, Светла, всичките там, разбираш ли? Земи си пуканки и този път няма да ги изпуснем. Ако пак нещо не стане, пак е от тия идиоти моите. ПП-то и ДБ-то, те са идиоти. Те ще го разкъсат, малко са непохватни, де..", се чува пък в записа "Къро ПП ДБ".