Влизат в затвора машинистите, отговорни за влаковата катастрофа в Хитрино с жертви и огромни материални щети от 2016 г. Върховният касационен съд е потвърдил присъдите им, съобщи пред БНТ един от адвокатите по делото Николай Димитров.

Главният машинист Димитър Михнев е осъден на 15, а помощникът му Радослав Петков - на 10 години затвор.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение и са навлезли с висока скорост в района на гарата въпреки указанията на предупредителния семафор. Те са пренебрегнали и сигнала на входния семафор, който разрешавал движение само с 40 км/ч. Последвало дерайлиране, повреждане на цистерни с газ пропилен и взрив, отнел живота на 7 души.

Припомняме, че влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение. В началото на 2020 г. на първа инстанция главният машинист беше осъден на 15 години затвор, а помощникът му - на 10 години лишаване от свобода. През 2021 г. присъдите им бяха потвърдени и от Апелативния съд.

Варненският съд потвърди присъдите на двамата машинисти за катастрофата в Хитрино

Варненският съд потвърди присъдите на двамата машинисти за катастрофата в Хитрино

Инцидента е нямало да се стигне, ако са карали с разрешената скорост