Само случайност е спасила главния прокурор.

Явно главният прокурор е мишена, и то мишена за убиване, съжалявам, че трябва да го кажа по този начин, но трябва да го знаят всички. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред журналисти. Атентатът е изключително професионално подготвен и извършен, а бомбата е била с намерение на убие.

Взривът е бил изключително силен, огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. Образувал се е кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 м. Освен всичко друго взривът има ясна насоченост към пътя и преминаващите автомобили. По свидетелства на служители на НСО той е изместил автомобила, с който са се придвижвали Иван Гешев и семейството му.

Бомбата е била не по-малко 3 кг, заяви Борислав Сарафов, макар че малко по-рано посочи 2 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била и с осколки, което именно доказва, че целта е била убийство. Тези осколки са се разпилели навсякъде, забили са се в крайпътни дървета и с големина на човешки нокът. Борислав Сарафов посочи и че осколките са отрязали буквално едно от дърветата. По думите му са били застрашени освен главния прокурор и семейството му, и редица други хора, които са преминавали в района към момента на взрива.

Правят се огледи, търсят се следи, включително и с кучета. Открити са маркери и предмети в гората, оставени от извършителите. Може и атентаторът или повече от един да са били в гората по време на взрива, но са напуснали минути и дори секунди след атентата мястото - това е сигурно.

Към момента се води наказателно производство по гл. 1, чл. 108а, ал. 1 от НК - за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого.

"Подхождаме изключително сериозно. Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, от кратера. Търсят се детонатори, търсят се осколки - всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство", обясни Сарафов.

Инцидент с кортежа на главния прокурор
Обновена

Инцидент с кортежа на главния прокурор

Пред една от колите от ескорта на Гешев е избухнала бомба

Според него най-вероятно хората, задействали взрива, са били на място и са имали визуален контакт с преминаващите коли.

Следователи извършват огледи на място и разпити в София. Разследването е под ръководството на Софийска градска прокуратура. На въпрос дали има подозрения за изтичане на информация за маршрута на главния прокурор Борислав Сарафов отговори: "Ние трябва да подозираме всичко, иначе какви професионалисти бихме били."

От своя страна директорът на ГДНП Атанас Илков заяви, че всеки детайл трябва да се изследва. "Едва ли в такъв момент, при такова тежко криминално престъпление,  можем да подценим каквото и да било обстоятелство и то да не бъде подложено на детайлно изследване. Така че, можете да бъдете убедени, че всеки елемент от движението, от това, което се е случило в последните дни с местопребиваването и т.н. на главния прокурор, ще бъде изследвано много детайлно."

че сигнал за случая е бил получен на тел. 123 от НСО към 11.50 ч. На място веднага са били изпратени полицейски екипи и линейки. Около 10 минути след това пътният участък вече е бил отцепен. Изградени са КПП-та и са започнали масови проверки на всички преминаващи. 

Според БНТ е намерено още взривно устройство. То е било поставено по маршрут, по който е трябвало да мине кортежът на главния прокурор напът към Турция.

Пред Epicenter.bg Гешев коментира: "Всичко е ок, добре, че смених колите в последния момент. Иначе... Добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха."

По думите му взривът бил ужасяващ. Гешев подчерта, че ако не бил сменил колите, щял да загине.