В автомобила, който е бил обект на опита за атентат срещу обвинител номер едно не е имало членове на семейството на главния прокурор, а Иван Гешев е пътувал сам с назначената му служба за охрана. Това заяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на блиц контрола в Народното събрание относно взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев в понеделник. Въпросът бе отправен от Атанас Атанасов от коалицията ПП/ДБ.

От самото начало Демерджиев следи развитието по казуса, като е бил уведомен непосредствено след взрива. Гешев се е движел по обичаен за негов маршрут, като по автомобила има незначителни щети - дупка в единия фар. Нямало други щети. Използваният вид взривно устройство и ударната вълна от него нямало как да проникнат в купето на бронирания автомобил, обясни вътрешният министър. По-късно пред журналисти той заяви директно: "Взривът и силата на удара не са били в естеството да проникнат и убият главният прокурор."

По време на блиц контрола Демерджиев каза също, че не знае дали израелският експерт, цитиран във връзка със случая от директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, е изобщо някакъв експерт, който е пристигнал на мястото на опита на атентата час и половина по-рано. Този човек е пристигнал в България на същия ден в опита за атентат, но в какво качество е бил там, трябва да отговори наблюдаващият прокурор, призова служебният вътрешен министър.

Евродепутатите шокирани от атентата срещу Гешев

Евродепутатите шокирани от атентата срещу Гешев

"Институциите в една демократична държава трябва да могат да функционират без сплашване"

Пред медиите Демерджиев увери: "Имаме насоки, които могат да ни отведат до хората, свързани с опита за атентат." Той обеща, че МВР ще използва целия капацитет на партньорските си служби, за да се стигне до поръчителите и извършителите на покушението. При разследването обаче ще бъдат проверени всички версии, включително и инсценировка. МВР може да направи различни проверки, но в момента основната проверка трябва да направи държавното обвинение, изтъкна Иван Демерджиев.

Обсъдени са всички мерки, за да се помага на Националната служба за охрана, ще бъдат организирани всички потенциални възможности да се подобри охраната на главния прокурор. Работна група ще обсъди нуждите на НСО, за да приключи "срамното" за България използването на остарели автомобили за охрана.

Припомняме, че в понеделник първоначално беше съобщено за инцидент с кола от кортежа на главния прокурор, а в последствие - за взрив, засегнал автомобила на Иван Гешев. Малко по-късно Сарафов беше на място, като даде подробности са случая и обяви, че е било предвидено Гешев да бъде убит и само случайност го е спасила. Тогава шефът на НСлС каза също, че с главния прокурор е пътувало и семейството му. На следващия ден Демерджиев съобщи, че вече има заподозрян за взрива, а от Следствието заявиха, че не разполагат с такава информация. Вчера стана ясно, че в разследването се включва и Интерпол.