Бомбата, целяща да убие главния прокурор е задействана дистанционно, най-вероятно от голямо разстояние. Със сигурност обаче някой е имал визуален контакт. Взривното устройство се е взривило в момента, когато колата се е изравнила с бомбата. Това заяви ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По думите му на местопроизшествието е извършен оглед, в който е участвал и експерт от Израел. Касае се за концентриран и насочен взрив. Става въпрос за мощен взрив и прецизна насоченост. Целта е била взрива да бъде посрещнат от страничната част от автомобила, поясни Сарафов.

Според него частици от секундите са спасили возещите се в автомобила. Металните сачми в бомбата са били поставени с целта да пробият бронировката и да убият пътниците. Шефът на НСлС уточни, че взривното устройство е самоделно и е с еквивалента на 3 килограма тротил.

Сарафов посочи, че е несериозно да се мисли, че атентата е бил подготвен за друг автомобил. Ако с този професионализъм целта бе обикновен гражданин, той нямаше да бъде жив, допълни той.

С този атентат е засегната държавността, не личността на Иван Гешев. Независимо кой е главния прокурор, той олицетворява една институция. Това бе опит за убийство, каза още Сарафов.

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

В последния момент Гешев сменил колите, открита е бомба и по друг негов маршрут