Държавата с всичките си сили ще се опита да разкрие виновните за атаката. Това увери министър Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет, докато тече съвещанието, свикано от премиера Гълъб Донев по повод случилото се на Самоковско шосе вчера.

Вече има заподозрени, но министърът не пожела да разкрие подробности.

Бомбата за Гешев - въпросите се роят
Обновена

Бомбата за Гешев - въпросите се роят

Взривяването е нож с две остриета

Завишават сигурността на колите на Националната служба по охрана (НСО). Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Иван Демерджиев.

При вчерашния инцидент с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, решаващо се е оказала именно защитата на колата. Това е най-добрата кола в гаража на НСО, а Демерджиев е амбициран да осигури и други такива.

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

В последния момент Гешев сменил колите, открита е бомба и по друг негов маршрут

Министърът не каза и дали Гешев е пътувал със семейството си.

Разследването тече, посочи още Иван Демерджиев. Той уточни, че подробности за хода му може да даде прокуратурата.

Последният модерен автомобил на НСО е от 2012. Затова освен с бронирани коли гардовете трябва да бъдат подсигурени и с надеждни технически средства за работа. Няма данни за теч на информация за движение на автомобила на Иван Гешев, стана ясно от думите на министъра.

Всяка заплаха е проверявана и са вземани мерки за защитата му.

Това е заплаха срещу държавността, но тя не се дължи на действие или бездействие на служебния кабинет, поясни той. Към всеки един атентат или заплаха за атентат службите подхождали отговорно. Целият държавен ресурс бил впрегнат да се стигне до извършителите и поръчителите, заключи министърът.