Задължително е да се разкрие лицето и организацията, която стои зад този инцидент. Това каза пред БНТ ген. Васил Василев, бивш директор на Националната полиция. Следствието трябва да каже, след като залови извършителите, какви са мотивите, какъв взрив е използван и др.

Дали има теч от НСО, трябва да кажат от службата, но ако атентаторите са добри, те трябва да си набавят информация. Трудно може да се каже, че са професионалисти, изтъкна Василев, като според него бомбата не е можело директно да влияе на колата на главния прокурор.

Инцидент с кортежа на главния прокурор
Обновена

Инцидент с кортежа на главния прокурор

Пред една от колите от ескорта на Гешев е избухнала бомба

Ген. майор Румен Ралчев, бивш служител на НСО, каза, че е реагирано стандартно и адекватно от страна на гардовете. Създаването на организация за поставяне на взривно устройство не е прост процес, по думите му. Ако всичко беше, както трябва, резултатът щеше да е трагичен, прогнозира той.

ДАНС, ГДБОП и Националната полиция са пропуснали организацията на атентата, по думите му. Това са службите, които подпомагат НСО. Ще има разпити на целия екип, смята Ралчев. И той прогнозира теч на информация за маршрута на главния прокурор и че някой не си е свършил работата. НСО не е длъжно да уведомява службите за маршрутите на охраняваните лица. Винаги има резервен маршрут, поясни Румен Ралчев. Според него наблюдавано е движението на главния прокурор, наблюдавано е кога си е тръгнал, за да започне подготовката.

По мнението на Ралчев зарядът не е можел да увреди брониран автомобил или дори на обикновените, с които се движи НСО. Може и взривът вероятно не е активиран на време. Взривяването е нож с две остриета, каза Ралчев и поясни, че винаги се появява нещо, което да осуети атаката, освен ако заложените взривни устройства не са големи. Това е дестабилизация на обществото, смята той за атаката срещу главния прокурор. Липсата на агентура сред криминалния контингент си казва думата, намекна още Румен Ралчев.

Опитът за атентат срещу Иван Гешев няма аналогия в новата история на България, защото това е действащ висш магистрат. Това заяви от своя страна за Нова телевизия експертът по сигурност Славко Велков.

Според него следите на мястото на взрива не са причинени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла дори да обърне бронираната кола, с която главният прокурор се движел. Велков допълни, че мястото е подбрано, защото скоростта там е около 30-40 км/ч.

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

В последния момент Гешев сменил колите, открита е бомба и по друг негов маршрут

"Ако това е така, както го виждаме, и както се представя, можем да го квалифицираме като акт с много, много висока степен на обществена опасност, и който не е с ограничена цел сплашване, а убийство", коментира още експертът по сигурност.

Винаги има резервни маршрути и те са съобразени с оперативната обстановка и степента на заплашеност, ако има такава. Те се избират от шефовете на екипите за охрана, каза още Славчо Велков. Според него е възможно част от колите на кортежа да са били с проследяващи устройства. "Ако на резервните маршрути, по които е трябвало да се движи главният прокурор, бъдат открити подобни устройства, това може да означава, че работата е изключително сериозна", заяви Славчо Велков.

Бившият шеф на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) и Националната служба за охрана (НСО) генерал Румен Миланов пък заяви, че спор няма, че срещу главния прокурор е извършен опит за терористичен акт. Важно е какво ще покаже експертизата, кога е задействано взривното устройство, има ли поражения по автомобилите и какви са те. Експертният процес трябва да бъде изяснен и тогава могат да се направят заключения, обясни генерал Миланов пред bTV.

Той познава служителите на НСО, но не си е позволил да води разговори с тях. По дефиниция автомобилите на НСО трябва да издържат на взрив, защото има много целенасочени взривове, каза генерал Миланов, според когото кортежът на главния прокурор се е състоял най-вероятно от две коли.

Той посочи, че маршрутът, по който се е движел кортежът на главния прокурор, не е налагал предварителен оглед. "Почеркът говори за терористичен акт, а кой може да го направи - винаги може да има всякакви алтернативи", коментира генерал Миланов.

Той уточни, че няма с сходства между атентатите срещу Иван Гешев и "Самоковеца". Генерал Миланов не вижда особени опасности за самия главен прокурор, но е важно прокуратурата, следствието да работят задружно и да запазят самостоятелността си. Ако всичко се поддаде на емоции, може да не се стигне до обективната истина, подчерта бившият шеф на НСО.

Бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов добави, че е твърде рано да се правят някакви категорични изводи и твърдения. Нормално е да бъдат изследвани всички възможни версии за опита за покушение на главния прокурор. Много противоречия има и разследващите трябва да ограничат говоренето по темата, коментира адвокат Йорданов.

Той настоя да се разследват всички възможни версии при извършване на престъпление. Този случай е срам за България, изтъкна Йорданов.