След повече от 13 часа дебати магистратите от Висшия съдебен съвет не успяха да прекратят предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците разгледаха две предложения обединени в едно - на Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова, като бяха отхвърлени с 16 гласа "против" и два гласа "за". Главният прокурор Иван Гешев не участва в гласуването.

Така обвинител номер едно запазва поста си.

Надежда Йорданова към ВСС: Не използвайте трагедията като защитни тези

Надежда Йорданова към ВСС: Не използвайте трагедията като защитни тези

Кадровият орган разглежда процедурата по предсрочно освобождаване на Иван Гешев

При дебатите по същество членът на ВСС Георги Кузманов защити главния прокурор Иван Гешев и заяви, че не вижда нито едно основание да се приеме, че така направеното предложение има някакви законови основания да бъде отстранен главният прокурор. Той не знае защо е била толкова дълга процедурата, създадена от двама министри, без да има правно предложение затова.

Боян Новански заяви, че се наслушал днес на догадки, предположения и съмнения, но нито едно доказателство и нищо съществено в процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Човешко е да се греши, но да повтаря грешката си е характерно само за глупака, каза още Новански.

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Обвърза и с катастрофата, предизвикана Георги Семерджиев

Стефан Петров добави, че направеното предложение е преди всичко несистематизирано и неподредено. От изложението в двете предложения (на Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова) не ставало ясно кое е тежко нарушение или несистемно изпълнение на задълженията или уронване на престижа на съдебната власт, посочи Петров.

Според него предложението представлява сбор от слухове, сигнали, съобщения от сайтове. Това обаче не били юридически факти по закон и правната доктрина. ВСС е правен орган, който борави с правно-значими факти, а не със слухове, съобщения по медиите или други подобни неидентифицирани или неопределени материали, изтъкна кадровикът. ВСС не е партийно бюро или другарски съд. Главният прокурор може да бъде освободен, ако е нарушил правните и моралните норми, посочи той.

Петров добави, че изложението в двете предложения съдържат голи декларации и сбор от слухове, клюки и сигнали по метода "един глух чул и двама слепи видели".

Гешев обеща луксозно издание на "Под игото" на кадровиците за края на мандата им

Гешев обеща луксозно издание на "Под игото" на кадровиците за края на мандата им

Главният прокурор обвини и президента Радев, че не иска работеща прокуратура

Огнян Дамянов заяви, че няма да подкрепи предложенията на двамата министри - бившият служебен правосъден министър Янаки Стоилов и настоящият правосъден министър в оставка Надежда Йорданова.

Евгени Иванов подкрепи казаното от другите трима магистрати преди него - Новански, Огнянов и Георги Кузманов. Това, което научил Иванов от процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор е правото на министъра на правосъдието да предизвика самата процедура, но и как ще бъде употребено и изпълнено самото право. Това, което видях е как не трябва да се прави и осъществява това право, разкритикува Иванов.

Той не е видял факти в процедурата и няма да подкрепи предложението на двамата министри и ще гласува против предсрочното освобождаване от поста главен прокурор на Република България.

ВСС vs Гешев - до приключване на всички основания

ВСС vs Гешев - до приключване на всички основания

Основните критици на Гешев запитаха кое е обидното българските граждани да чуят истинат

Един от основните противници на Гешев - Олга Керелска също взе думата. Тя смята, че в двете предложения са събрани данни за накърняване престижа на съдебната власт. Престижът на съдебната власт е уронен поради това, че е нарушен принципът на безпристрастност и принципът на конфиденциалност, изтъкна Керелска.

Според нея прокуратурата и главният прокурор действат като самостоятелен властови център.

Другият критик на Гешев - Атанаска Дишева заяви, че основателността на предложенията следва да бъде преценена съвкупно - заедно те да дават основание за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Сериозно накърнен е престижът на съдебната власт, изтъкна тя. Поведението на главния прокурор по начало трябва да отговаря на по-високи стандарти от тези, за който и да било магистрат или от другите власти. Аналогията с депутати и с представители на изпълнителната власт е повече от неуместна, посочи тя.

Според нея Гешев не отговаря на изискванията за длъжността главен прокурор. Днешното поведение на Гешев не отговаря на стандартите за заемане на длъжността на обвинител номер едно, отбеляза Дишева и добави, че изходът от процедурата е ясен.