Главният прокурор Иван Гешев е горд, че България поставя началото на една европейска инициатива за борба с речта на омразата, като днешната международна конференция, която се провежда в София. Според Гешев в последните години се наблюдава възраждане на ксенофобията, расизма и дискриминацията по пол, полова ориентация и на расова основа. А особено след войната на Русия в Украйна, се виждало, че хората не се учат от историята си - да позволим да не се повтори, трябват действия, настоя обвинител номер едно.

Истината е, че преди делата са думите - и Холокоста и всички зверства са започнали с нещо, вероятно което изглежда за всеки един от нас безобидно, но това е само началото, предупреди Гешев.

РСМ реагира на заявката на Костадинов да ограмотява ЕС за македонския език

РСМ реагира на заявката на Костадинов да ограмотява ЕС за македонския език

В изявлението Скопие вижда омраза и териториални претенции

"Дела трябват, а не думи. Освен да говорим, трябва да правим и добри дела", настоя Гешев, позовавайки се на думите на Апостола на свободата Васил Левски. Според Гешев трябва активна борба срещу антидемократичните тенденции, а България е положителен модел на толерантност и уважение между хората, открои той.

Иван Гешев призова всички винаги да се стремят към демокрация и толерантност.

"Възраждане" ще ограмотява Европарламента за македонския език

"Възраждане" ще ограмотява Европарламента за македонския език

Македония е българска, винаги е била и винаги ще бъде, настоява Костадин Костадинов

В откриващото си слово вицепрезидента Илияна Йотова постави въпроса за взаимовръзката между социалните мрежи, медиите и ширещата се нетърпимост. На този етап липсват категорични и убедителни работещи решения.

По думите ѝ от голямо значение е наказателната и правна уредба, но в санкциите не може да се намери лекарството за тази епидемия".

Лъжи, отхвърляне и омраза са част от политическия език. Лидерът иска послушни хора, говори с прости изречения, защото народът така го разбира, нетърпящ възражения е, сочи кой е универсалният виновник.

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Тиери Бретон се надява "Туитър" да не допуска реч на омразата

Служебният правосъден министър Крум Зарков посочи, че наказателната репресия е важен инструмент, но никога не може да бъде достатъчен. Той приветства форума и възможността да вземе участие в него. "Продължаваме с последователните усилия на Министерство на правосъдието и българската държава, за да противодействаме езика на омразата и подбудените от него престъпления. Наказателният кодекс на Република България познава престъплението на реч на омразата. Нещо повече - подбудите: расистки, ксенофобски, дискриминационни, действат като утежняващо вината обстоятелство при редица престъпления", уточни той.

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

Новата мисия на ООН се създава в подкрепа на жените в Иран

По думите му, наказателната репресия е важен инструмент, но никога не може да бъде достатъчен. "Напоследък, четейки какво се пише в мрежата, си спомням за една прословута сентенция на Пол Валери: "Войната означава съвършено непознати един на друг хора да се убиват един друг за славата и благото на други хора, които отлично се познават един друг, но не се убиват", добави служебният министър.