Илон Мъск вече притежава "Туитър", но евркомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ще следи внимателно самозваният "абсолютист на свободата на словото" да не превърне социалната медия в платформа за реч на омразата, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико"

След като Мъск написа в "Туитър" "птицата е освободена", комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон отговори "В Европа птицата ще лети според нашите правила".

Поглъщането на "Туитър" от Мъск, съобщено в четвъртък вечер, може да има огромни последици за бъдещето на сайта, особено ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бъде допуснат обратно в платформата и ако Мъск разхлаби правилата, недопускащи разпространението на реч на омразата и дезинформация.

Мъск обеща в четвъртък, че платформата няма да се превърне в "безплатен адски пейзаж, където всичко може да се каже без последствия".

Публикацията на Бретон беше придружена от хаштага #DSA, препратка към Закона за цифровите услуги, който изисква от доставчиците на цифрови услуги да предприемат бързи действия срещу незаконно онлайн съдържание, като реч на омразата.

Комисарят също разпространи в "Туитър" и видео, показващо него и Илон Мъск през май след обсъждане на Закона за цифровите услуги.

В клипа Бретон казва на Мъск "Бях щастлив да ти обясня DSA, новия регламент в Европа", а Мъск отговаря: "Съгласен съм с всичко, което каза".

"Това каза той", написа Бретон в петък.

Мъск уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директора но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Основателят на SpaceX намекна, че има планове да съкрати работни места, хвърляйки около 7500-те служители в "Туитър" в неизвестност за бъдещето им.

Илон Мъск в писмо до рекламодателите посочи, че иска да създаде цифрова платформа за обсъждане на широк спектър от мнения. Ето защо той придобивал социалната мрежа "Туитър".

Мъск съкращава със 75% персонала на Twitter

Мъск съкращава със 75% персонала на Twitter

Той планира да намали броя на работниците в компанията от 7500 на около 2000 души