18 арестувани, 3 пострадали полицаи - това е резултатът от двата протеста в София в петък, 10 юли вечерта. Това обяви на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Двама от задържаните са криминално проявени, уточниха от МВР.

Двама от арестуваните протестиращи са прегледани в "Пирогов", оказана им е медицинска помощ. Единият от пострадалите полицаи е със счупена ръка, другият - контузия на коляното, а третият е ранен в главата.

Има хора със страхотен финансов ресурс, това им е целта - дестабилизация и да падне правителството, каза Иванов.

Всички полицаи снощи бяха подробно инструктирани да не прилагат физическа сила. Те имат богат професионален опит, повечето са над 15-20 г. служба. Винаги сме си вършили професионално задълженията, не пазим нито една политическа сила. За нас няма значение кой е президент, премиер, нашата работа е да пазим обществения ред.

Всичко (за провокацията - б.р.) беше предварително подготвено, имахме информация, каза Иванов. Имаше информация, че ще има хора от футболните агитки, клубната принадлежност няма значение. Това са хора, които имат интерес да предизвикат безредици. Стоя далеч от политиката, опитвам се по никакъв начин да не взимам страна, заяви главният секретар на МВР. Той спомена сума от минимум 40 лева за участие в протеста.