Труп на мъж е открит в двора на посолството на Палестина в София. В момента районът около чуждата мисия на столичния булевард "Джеймс Баучър" е блокирано от полиция. От дипломатическата мисия потвърдиха за починал след упражнено насилие.

Убитият се казва Омар Зайед и е блъснат от последния етаж на посолството. Той е издирван от Израелските власти, за което вътрешното ни министерство съобщи в началото на януари.

На място е заместник-директорът на СДВР Борислав Борисов.

Сигналът е подаден около 8 часа тази сутрин.

От МВР съобщиха за news.bg, че към 07:35 часа от мисията е имало обаждане на спешния тел. 112 с искане да бъде изпратена линейка, тъй като човек се нуждае от медицинска помощ.

Зайед е бил жив при пристигане на медиците

Зайед е бил жив при пристигане на медиците

Открит е в задния двор на мисията

Към 9:40 служителите на реда очакваха да им бъде бъде предоставен достъп до територията на дипломатическата мисия.

От посолството на Палестина в София отказаха коментар по телефона към момента.

Междувременно от прокуратурата съобщиха за починало лице, в резултат  на упражнено насилие, на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици.

На територията на дипломатическата мисия вече е зам.-директорът на СДВР Борислав Борисов и представители на жандармерията. Мястото около посолството на бул. „Джеймс Баучер” остава блокирано.

В 09.40 часа посланикът на Държавата Палестина е дал разрешение и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

Към 10:30 часа си тръгнаха съдебните медици, които пристигнали по-рано в дипломатическата мисия. Компетентните органи все още не са давали изявление на място. Коментари все още няма и от представители на дипломатическата мисия.

В 12:00 часа трупът на мъжа беше изнесен от страничен вход на посолството. Районът и там бе отцепен за кратко.

По всяка вероятност мъжът е блъснат от малка странична тераса на посолството. Там по-рано бяха снети отпечатъци от парапета. Близките му, сред които и съпругата, напуснаха посолството силно развълнувани и просълзени.

Непосредствено до палестинското посолство има строеж и може да се види, че и към момента работниците на него продължават обичайната си дейност. Строежът е залепен за оградата в съседство.

Тротоарът пред посолството е строго охраняван от жандармеристи и представители на медиите не могат да се доберат до входа на посолството, което има плътна желязна ограда. Нищо не може да се види от процепите, по всяка вероятност трупът е бил по-навътре в двора.

Междувременно в парламента премиерът Бойко Борисов, който снощи се върна от визита в Израел и Палестина коментира случая.

Темата за случая на този гражданин, който е трябвало да бъде екстрадиран в Израел била обсъдена с палестинския и израелския президент при визитата му. "И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и че действа само по закон", категоричен е Бойко Борисов.