Български и румънски полицаи издирват доктор от Турция, след като полицията в Косово арестува трима албанци и един турчин за нелегална трансплантация на човешки органи.

Докторът е извършвал незаконните трансплантации в прищинската клиника „Медикус", пише белградският в. „Политика", цитиран от zdrave.net.

Говорителят на Косовската полицейска служба Велтон Елшани каза, че се издирва и турски гражданин с име Юсуф. Tой обаче не съобщи официално неговата фамилия, а само, че е участвал в нелегалното присаждане на човешки органи.

Аферата около частната клиника в Прищина предизвика истинска буря в косовските медии. Според различните информации, става въпрос за турчина Юсуф Сомнез, който е част от мафията, занимавала се с нелегална трансплантация на човешки органи.

През 1998 година той, заедно с още един турски професор в Румъния са извършвали незаконни трансплантации на човешки органи, които са купувани от българи и румънци, както и от граждани на Молдова, Беларус и Русия.

Трансплантациите са били извършвани в частни болници и в Турция, а техните клиенти са били от Франция и Великобритания.

Новината около нелегалните трансплантации в Косово идва броени дни след като в Албания сръбският прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич направи опит да започне разследване за търговията с човешки органи по време на косовската война 1998-1999 година и непосредствено след нея.

Има съмнения, че в Северна Албания около 300 сърби и роми са станали жертва на търговията с органи.

Разкритата нелегална трансплантация на бъбрек преди дни в Прищина, показа може би най-жестоката страна на войната в Косово - че там има лекари, способни да извършват нелегални операции и трансплантации на човешки органи, коментират още медиите в Белград.