Софийски градски съд отстрани три вещи лица по едно от делата за злоупотреби в „Софийски имоти."

Отстранени бяха експертите Олег Димов, Владислав Владинов и Божидар Кънев. Оказа се, че Олег Димов има влязла в сила присъда, а Владинов е отведен по негово искане. Името на Владислав Владинов нашумя със сигнали за оказване на натиск от страна на прокурора по делото Пламен Панайотов.

Председателят на съдебния състав Иван Коев отбеляза, че в молба до съда експертът Божидар Кънев се е впуснал в „автореклама", издаваща прекалена ангажираност и амбиции, показващи лична заинтересованост.

Съдът отмени определението си, с което назначава Огнян Стефанов на мястото на вещото лице Олег Димов.

Магистратите счетоха, че не е редно тримата отстранени специалисти, изготвили комплексна петорна съдебно-счетоводна икономическа оценителна експертиза, да бъдат заменени с други, тъй като това би подменило заключението на експертизата. Това бе и причината съдията да назначи нова такава експертиза.

Така реално делото поне на експертно ниво започва отначало.

Припомняме, обвиняеми по делото са 14 души. Според обвинителния акт от 15 сделки за продажба на имоти в столицата на драстично ниски цени в периода 2003-2004 г., дружеството е ощетено с над 2 млн. лева. Продавани са магазини, парцели и други имоти на цени с 50% по-ниски от пазарните.

Разследването срещу общинската фирма започна още в средата на 2007 година.

На следващото заседание на 4 април ще бъде изслушано вещото лице Олга Петрова.