Измамиха 86-годишен мъж от Шумен. По телефона непознат се представил за полицай. Случаите на подобен вид измама са зачестили през последния месец, съобщиха от полицията.

На домашния телефон на мъжа в понеделник по обяд позвънил непознат мъж и се представил за "майор Стефанов" от полицейското управление в Шумен. Обяснил, че в града са засечени телефонни измамници и затова е предприета акция по задържането им.

В потвърждение на думите му малко по-късно на телефона на възрастния шуменец се обадил мъж, който използвал познат сценарий за телефонна измама - поискал от мъжа пари за лечението на негов близък, пострадал в пътно произшествие.

Последвало второ обаждане от "майор Стефанов", който потърсил съдействие от шуменеца за залавяне на телефонните измамници. За целта трябвало да хвърли през терасата си пари, измамниците да ги вземат и да бъдат задържани на място. Възрастният мъж изпълнил разпорежданията - сложил 5100 лева в найлонова торбичка и ги хвърлил през терасата.

Малко по-късно се обадил на телефон 112 да пита има ли в полицейското управление в Шумен майор с фамилия Стефанов и разбрал, че е измамен. По случая е започнало е досъдебно производство.

От полицията в Шумен предупреждават, че тази схема за измама е използвана през последния месец в региона и отправят призив към хората - да разговарят често с възрастните си родители и близки, за да предотвратят следващи случаи на подобни измами.