Привидно изгодните сделки за саниране на сгради крият големи рискове, предупреждават от полицията в Силистра.

Обикновено те се предлагат от лица, чиято истинска цел е да ви изнудват, посочват още полицаите и обясняват схемата.  В началото „строителите” предлагат изгодни на пръв поглед оферти за ремонтните дейности, заблуждавайки собствениците, че обявената цена е за определената площ.

След като започнат работа обаче се оказва, че очакват да им се заплати договорената сума, но не за цялата площ, а за всеки квадратен метър. Така собствениците се оказват въвлечени в изключително неизгодни сделки, превишаващи в пъти реалните пазарни стойности на извършваната дейност. Нерядко „строителите” прибягват да заплахи и изнудвания за издължаване на договорените суми.

От полицията дават като пример и благодарствено писмо на гражданин от Силистра, който именно заради разправия с такива майстори се е принудил да вика по спешност служители на реда. Тъй като отказал да плати по-високата цена на трима работници, много бързо като подкрепления дошли техни "колеги" с 4-ри коли. Бързата и адекватна намеса на полицаите предотвратила неблагоприятно развитие на случая.

За да не попаднат в подобни схеми, гражданите трябва да имат предвид, че устните договорки с подобни „строители” крият големи рискове.

Представянето на пълномощни и сключването на договори също следва внимателно да се провери, защото нерядко те се оказват недействителни. За извършване на ремонтни дейности и саниране на сгради най-добре е гражданите да се доверяват на утвърдени строителни фирми.

Приемането на оферти с цени, значително по-ниски от пазарните, крие значителни рискове.