Прокурорът от Окръжна прокуратура-Плевен Димитър Захариев ще бъде изправен пред съда заради изнудване на свидетел по делото "Октопод". Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура е внесла обвинителния акт в Софийския градски съд, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че Захариев е обвинен за това, че през април и май миналата година е принуждавал свидетеля Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото "Октопод".

Припомняме, делото "Октопод" се води срещу бившия ДАНС-съветник Алексей Петров и подсъдимите Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов.

Обвинението бе разделено на две и делата станаха известни като "Малък октопод" и "Голям октопод".

Свидетелят Георги Цветанов загина при катастрофа преди година. Той бе един от основните свидетели по делото, което понастоящем се разглежда от Специализирания съд. Наблюдаващият прокурор е бил Светлозар Костов.

Плевенският обвинител Захариев искал Цветанов да подаде писмен сигнал срещу прокурор Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви като съдържание показания да дава по делото "Октопод". Той заплашвал свидетеля, че срещу него ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. По време на срещите си със свидетеля, обвиняемият прокурор използвал преносим заглушител, който блокирал сигнала от мобилните оператори.

Прокурор Димитър Захариев целял да получи кариерно развитие, като заеме поста на прокурор Светлозар Костов или на Иво Радев. От държавното обвинение поясняват, че по това време Костов е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура, а Радев - Административен ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен. Той вече е отстранен от длъжност и е привлечен като обвиняем. Освен това с лъжливите показания по делото "Октопод" се целяло оправдаването на Алексей Петров. От прокуратурата поясняват, че е установено, че прокурор Димитър Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

Свидетелят Георги Цветанов не се е поддал на психическия натиск и не е изпълнил исканията на прокурор Захариев.

На Захариев са повдигнати още две обвинения. Едното е, че не е взел необходимите мерки за сигурност като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на колата си. Второто е, че е държал забранено от закона радиосредство, уточняват още от прокуратурата.