Експертизата за взрива и пожара във варненския кв. "Владиславово" се подготвя в лабораторията на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в София. В лабораторията на баретите подготвят комплексна химическа и взривна експертиза.

Обемен взрив с последващ пожар е причина за смъртта на двама души и значителни материални щети в блок 302 на кв. "Владиславово" във Варна.

Вероятната причина за взрива е висока концентрация на газ пропан-бутан и бензин. Категоричен отговор за това ще даде комплексната експертиза в областта на химията и взривното дело

66-годишният бивш полицай е втората жертва на взрива във Варна
Обновена

66-годишният бивш полицай е втората жертва на взрива във Варна

При инцидента е загинала и 53-годишна съседка

Очаква се експертизата да поясни какви са използваните вещества, за да се получи такъв взрив и последвалия пожар, обявиха окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и заместник-директора МВР Варна комисар Андрей Ангелов.

Припомняме, на 13 януари рано сутринта в блок 302 на варненския кв. "Владиславово" се чува взрив и последва пожар. Ранени са 7 души, една жена е загинала. 

Взрив в блок във Варна - един загинал и 7 души в болница
Обновена

Взрив в блок във Варна - един загинал и 7 души в болница

Изяснява се причината за инцидента

На 15 януари 2020 г. е била крайната дата, в която обитателят на избухналия апартамент Веселин Димитров, е трябвало да напусне дома след издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие на Варненския районен съд.

Заповедта е поискана от съжителката на Димитров, която в края на 2019 година след упражнено от него насилие е настанена в кризисен център. Заповедта е с дата 6 януари 2020 год., а изпълнението е било незабавно. Полицейски служител се свързал с Димитров, който обещал да не създава проблеми при напускането на апартамента, собственост на жената, с която живеел на семейни начала.

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че дни преди взрива бившият полицай се е снабдил с около 11 литра газ пропан-бутан и около 30 литра бензин и е правил размествания в апартамента.

До момента са извършени 14 огледа и са разпитани 20 свидетели. Разследването продължава. 

Настаниха в общинско жилище семейство, пострадало при взрива във Варна

Настаниха в общинско жилище семейство, пострадало при взрива във Варна

Общината има готовност да настани и други пострадали