Съдийската колегия на ВСС предлага процедурата за избор на председател на ВАС да бъде открита на 17.10.2024 г., а изслушването и гласуването на кандидатите - на 20 март 2025 г., съобщават от ВСС.

Предложенията на Съдийската колегия ще бъдат внесени в заседанието на Пленума на ВСС на 17.10.2024 г. След като процедурата бъде открита, в следващите четири последователни заседания на ПВСС - на 24 октомври, на 31 октомври, на 7 ноември и на 14 ноември т. г., предложения за кандидатури за председател на ВАС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Съдийската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Най-късно до 28 ноември 2024 г. кандидатите трябва да представят концепция по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ и документите по т. 8, Раздел I от Правилата, като крайният срок за тяхното публикуване на интернет сайта на ВСС е 3 декември. На 28 януари 2025 г. Съдийската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика за професионалните и нравствените качества на кандидатите и ще вземе решение за допускането им до изслушване.

В тридневен срок от обявяване на списъците кандидатите, които не са допуснати, могат да направят писмено възражение пред пленума на Висшия съдебен съвет. На 6 февруари 2024 г. ПВСС ще се произнесе по евентуално постъпилите възражения срещу допустимостта на кандидатите, и ще обяви датата, часа и мястото за тяхното изслушване. Крайният срок за представяне на становища и въпроси по чл. 173, ал. 8 от ЗСВ е 5 март 2025 г., като те ще бъдат публикувани най-късно до 10 март 2025 г.

На 20 март 2025 г. пък ще се проведе заседание на ПВСС за изслушване и гласуване на кандидатите за председател на Върховния административен съд.

Съдийската колегия на ВСС открива процедурата по избор на шеф на ВАС на 17 октомври

Съдийската колегия на ВСС открива процедурата по избор на шеф на ВАС на 17 октомври

Мандатът на сегашният председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември.