Седем души са в болница, след изтичане на газ в Пазарджик, съобщиха за News.bg от полицията в града. 

В полицията в 17.40 часа е постъпил сигнал за обгазено тричленно семейство. Синът, който е 24-годишен, опитал да отвори стара газова бутилка, купена от пункт за изкупуване на отпадъци.

В резултат на изтичането на газа, той и родителите му изпаднали в тежко състояние.

Пристигналите на мястото четирима огнеборци помогнали на пострадалите при качването им в линейката. По-късно те също се оплакали от неразположение – повръщане, гадене, нарушения в зрението. Те са също са били откарани в болница.

От полицията обясниха, че огнеборците не са били обгазени, тъй като газът вече е бил изтекъл, но явно е летлив и те са почувствали неразположение вследствие на съприкосновението с пострадалите.

Всички седем души са без опасност за живота. От полицията подчертаха, че става въпрос за битов инцидент, при който младият мъж е проявил несъобразителност, опитвайки да отвори пълна газова бутилка.

По информация на БиТиВи екипи на „Спешна помощ” също са пострадали. 7 души са транспортирани в токсилогичното отделение на пловдивската университетска болница. Медицински прегледи се извършват на други 14 медици от Спешното отделение в Пазарджик.

Зам.-директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Дора Шопова обясни, че повечето от пострадалите нямат сериозни оплаквания, освен свити зеници на очите.

Доколкото е известно в бутилката имало фреон от 80-те години.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е започнала разследване във връзка с инцидента. Образуваното досъдебно производство е за създаване на опасност за здравето на хора, вследствие на съхраняване на опасни вещества.

От държавното обвинение поясняват, че бутилката е приличала на газова, но е била без обозначения. Тя е била закупена вчера от пункт за вторични суровини.

Експертиза ще установи вида на веществото в бутилката. Предстои да бъде проверен и пунктът, откъдето е закупена.

Към този момент досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител.