Съдът даде ход на делото на Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов.

Йончева съди премиера за клевета и причинени неимуществени щети за 20 000 лв, заради негови твърдения от 10 и 12 март по време на предизборна кампания, че са били принудени да платят милиони за интервютата на журналистката и настоящ депутат.

Бойко Борисов и Елена Йончева не присъстваха на делото. Борисов се представляваше адвокатите Марин Марковски и Божидар Терзийски, а Йончева- от Георги Атанасов.

Адвокатът на Йончева поиска като свидетели да бъдат призовани Къдринка Къдринова, която да свидетелства за негативното отражение върху нея, Иван Гарелов, който трябва да свидетелства също за негативното отражение, Емил Райнов - за негативното отражение върху физиологически й състояние и Виза Недялкова - за отражение върху психическото й състояние.

Адвокатите на премиера възразиха срещу част от свидетелите, защото според тях те ще установяват едни и същи неща.

Свидетелите на защитата са лицето, предоставило документите, че на Йончева са плащани суми. Сведетел ще бъде и лице от партията, което може да каже дали Борисов има фейсбук профил, използва ли го, а какво се качва - това ще се установява след показанията.
От показанията на свидетелите ще се установи и дали предизборното събитие се е състояло на тази дата.

Трето лице е било в договорни отношения с Елена Йончева и БНТ и твърдяло, че й е изплащал сумите.

Защита на Борисов предостави документ, според който през 2004-2009 г Йончева е получила 690 000 лв от БНТ. В документа има справки за плащаните суми, размерът им, договорът на Йончева с БНТ.
По думите на адвокатите изплащаните суми на журналистката са от приходи, постъпили от търговски дружества с държавно участие - Лукойл, Актавис, ДЗИ, Монбат. Дружествата са рекламиращи, а приходите от реклама са изплащани на Йончева.

Марковски и Терзийски заявиха, че през 2005-2009 г е била най-активната част от кариерата на Йончева и това съвпада с периода, когато премиер е бил Сергей Станишев, а тя живеела с него на семейни начала.

Адвокатите на премиера твърдят също, че интернет профилите на Борисов са над 30 и не е ясно кой какво качва там и има ли видеосъдържание с думите, за които Йончева го съди. Според тях такива публикации за март месец няма.

Те поискаха експертиза на публикациите, в това число и дописките по темата в сайтове.

Адвокатът на Йончева оспори истинността на документите, защото там пишело "вярно с оригинала", но не било ясно от кого са заверени. Затова и поиска те да се изключат.

Защитата на премиера от своя страна оспори предоставения запис от новините на Нова телевизия, защото според тях там събитието е преразказано.

На излизане от залата адвокат Марковски заяви, че премиерът е помолил да не се дават интервюта и доказателствени анализи по телевизията. Борисов му е казал: Нека съдът да реши.

"Абсолютно е прав, защото изявленията по телевизията нямат стойност на доказателства", добави Марковски.

Георги Атанасов, адвокат на Йончева, посочи, че се въвежда ли нови възражения, които не можели да се правят. "Това с граждански процес не е допустимо, но нека не решаваме делото в коридора", заключи той.

Делото продължава на 5 декември с разпит на свидетелите и гледане на доказателства.