Стотици служители на „Пирогов" с бели и зелени престилки изпълниха пространството пред болницата в знак на протест срещу недофинансирането й.
Припомняме, преди дни стана ясно, че болницата е пред фалит и е възможно да спре плановия прием.

НАП опроверга, че заплашва Пирогов със запор на сметки
Още...

Директорът на „Пирогов" Стоян Миланов, който се присъедини към служителите, заяви, че към НЗОК във всеки един момент върви лихва от страна на болницата.
Той увери обаче, че хората ще си получат заплатите. „Този труд е положен и аз като директор съм длъжен да го изплатя", заяви Стоян Миланов, който бе аплодиран от болничните служители.

„Повече не може така. Ние искаме сигурност, за да продължим да работим", каза още той. По думите му болницата е стратегическа и някой трябва да осмисли това.

Той обяви, че тази сутрин е получил обаждане от големи данъкоплатци, които си чакат данъците, като заплашват да блокират сметките на „Пирогов", което по думите на директора е страшно.

От своя страна д-р Нанко Червенков заяви, че преведените вчера 80 на 100 пари ще стигнат за Фонд "Работна заплата", за да получат хората „мижавите си пари".
Той показа цифра със заплатата си, която е 1453 лева и заяви: „Вижте колко получава един хирург с 30-годишен стаж".

На въпрос кой искате да ви чуе той заяви: „Вече не знам кой искам да ни чуе. Тези хора от 89-та година насам са глухи".
По думите му трябва да се поиска сметка къде са отишли парите от Здравната каса. „Правителство след правителство се сменят и никой не иска да попита къде са парите на Здравната каса. За мен това е престъпление", заяви той.

Протестират служители от всички звена на „Пирогов", като по думите на д-р Червеняков се усеща напрежение сред служителите. Той заяви още, че българският пациент не е виновен за нищо освен за това, че си мълчи.

Друга служителка от болницата се оплака, че на 30 септември са взели заплатите си за август, като разказа, че е получила SMS за спиране на сметката на телефона й, тъй като не го е платила, но е дежурна в болницата и няма как да разбере дали трябва да се яви по спешност или не.
„Една грозна истина - работим като гламави", заяви още тя.

Междувременно в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че НАП заплашва да запорира сметките на Пирогов.

Приходната администрация настояла най-големият спешен център в страната да си плати спешно осигуровките на служителите.

Според нея, ако се запорират сметките на Пирогов, това ще е изключително лош сигнал, а и ще е застрашаващо живота и здравето на пациентите. Това означава, че не само ще има катастрофа в здравеопазването, но то ще се срути, каза Десислава Атанасова.

Десислава Атанасова бе категорична, че не се търси изход за кризисната ситуация в здравеопазването. Свидетели сме на безпрецедентна саморазправа от страна на държавата спрямо най-голямата болница в България, подчерта бившата министърка на здравеопазването.

По думите й „Пирогов" е лечебно заведение, което е отговорно за националната сигурност. Според Атанасова, ако се блокират сметките на „Пирогов", ще спре приемът на пациенти, но и медицинският персонал ще е без заплати до края на годината.

Десислава Атанасова коментира, че 80% от парите си, които ще получат болниците до края на 2013 са крайно недостатъчни - все едно на 80% да се гипсира счупен крак на пациент или сега директорът на „Пирогов" да плати към НАП на 80% осигуровките на лекарите.

Депутатката от ГЕРБ прогнозира не само лекарски протести, но и към недоволството на медиците да се присъединят всички хора. Десислава Атанасова поиска оставката на здравния министър Таня Андреева.