С близо 3 часа закъснение започна заседанието на състав на Спецсъда, който трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков и сочените за част от неговата група още 7 души.

Ценко Чоков и обвиненият негов син Мартин разчитат, освен на защитата на адвокат Иво Найденов, и на семейно подкрепление.

Защитници на честта на фамилията пред специализирания наказателен съд са другите му две деца - Спас Чоков и дъщеря му от първия брак Виолина Кръстева.

Спецпрокурорите поискаха постоянен арест за Чоков и още седмина

Спецпрокурорите поискаха постоянен арест за Чоков и още седмина

Те са обвинени за участие в групата, извършвала заплахи

Пред съда кметът посочи, че е земеделски производител. Кмет със средно образование. Преди заседанието Чоков запази мълчание пред медиите.

Соня Кръстева е майка на един от обвиняемите. Не вярва, че младежите са част от престъпна схема, в която попада и нейният син. Това е смешка за кмета, подигравка, да събере детска градина, сподели пред News.bg майката на единия задържан в групата - Иван Тодораков.

Той е на 21 години. От Галиче са. Но от 4 години не живеят там. Живеят в София. Ходил е там два пъти. Последно на Нова година.

"Вижте ги, деца от детската градина", сподели разтревожената жена. Това е такава мъка, подчерта тя. По думите й в групата на кмета имало и по-малки деца от сина й Иван. Какво прави държавата с тази акция, попита тя и сама дава своя отговор: „Отчита, че се върши някаква дейност”.

Майката със сълзи на очи гледаше окования си в белезници син. Признава, че и нейното дете не е безгрешно, но е категорична: „Той не е лихвар”.
Тя иска да си търси правата и да защити детето си и убедена в невинността му.

Соня Кръстева посочи, че не се страхува от прословутия кмет. Нямала е проблеми с него. "Боли ме за детето ми", посочи тя. Майката на един от обвиняемите не вярва в обвиненията. Синът й работи тук, в София, на бензиностанция и дава 12-часови смени.