Начинът на убийството на журналистката Виктория Маринова показва, че не става въпрос за поръчка. Това стана ясно от думите на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев пред bTV.

"Тази примитивна, брутална жестокост и намерените към момента доказателства съвсем ясно говорят за това, че не става въпрос за подготовка, за поръчка. Просто е страшна, брутална и примитивна агресия", заяви Георгиев.

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Жертвата е административен директор на местна телевизия

"За да докажеш, че едно убийство е поръчково, ти трябва да го разкриеш", допълни той.

Георгиев е убеден, че основната цел на моите колеги е да достигнат до извършителя на престъплението, независимо кой е пострадалият.

По думите му след 2013 г. са нанесени тежки щети на системата на МВР и тя все още се опитва да се справи с това.

Две задочни обвинения повдигнати на убиеца Северин
Обновена

Две задочни обвинения повдигнати на убиеца Северин

Само за изнасилването може да получи между 10 и 20 г. затвор

"Извадиха ДАНС от МВР, което е безсмислено. Изваждането на ДОТИ, с което лишиха МВР от оперативен ресурс, също бе безсмислено. Съставът на ГДБОП е намален наполовина от 2013 г. Тази служба вместо да изпълнява функциите си за криминално разузнаване, тя е сведена до минимум", заяви Георгиев.

По думите му вътрешното министерство непрекъснато е жертва на разнопосочни реформи и разсипване на ръководния състав. Не може да се изгради дълготрайна политика на задържане на хората, които работят в системата, смята бившият главен секретар.

Той заяви, че през 2013 г. е подал оставка пред Петя Първанова, защото усещал, че повече няма да може да изпълнява задълженията си на главен, каза Калин Георгиев.

"Знаех кой ще бъде министър. Прецених, че ще бъда принуден да правя неща, които не желая. Знаех, че предстоят промени в системата на МВР, освобождаване на колеги, с които аз съм работил, и нямаше как да го понеса чисто човешки", изтъкна той.

Бившият главен секретар на МВР каза също, че само по празници се чува с премиера Бойко Борисов.