Категорично заявявам, че в МВР не се извършва чистка. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов във връзка с обвиненията от страна на неговия предшественик Иван Демерджиев, че предприетите рокади в Министерството на вътрешните работи представляват чистка във връзка с предстоящите местни избори наесен. Демерджиев споменава и оповестения от Радостин Василев през май запис, в който се чували думите "нашето МВР да организира изборите".

Стоянов каза още, че има право да подбере екипа, с който ще работи. Той отговори и на зададен му публично от предшественика му въпрос - кой кадрува в МВР. "В МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало друг човек или други хора, които са кадрувал, това си е негов проблем", изтъкна Калин Стоянов.

Той беше категоричен, че причините за смяната на областни шефове на МВР не са политически и новоназначените са хора, на които има доверие и за които счита, че ще се справят много по-добре с работата си от досегашните ръководители на полицейските дирекции.

Вътрешният министър посочи, че е извършен анализ на работата на почти всички областни дирекции и решенията за смяна на директори не са взети целенасовено.

Припомняме, че днес Калин Стоянов назначи нови шефове на полицията в Благоевград, Пловдив и Пазарджик, а директорът на ОДМВР в Бургас обяви, че напуска поста си и системата на МВР.

Тихомир Безлов: Рокадите в МВР се правят по политически причини

Тихомир Безлов: Рокадите в МВР се правят по политически причини

МВР се политизира, особено след 2021 г.