България става част от международната кампания "Заедно ще променим диабета".

До 12 април в София и Пловдив ще има подвижен информационен центърза безплатно измерване на кръвна захар и диабетни консултации.

Пристигането му в страната ни е част от околосветския маршрутза скрининг на захарния диабет.
Информационният център идва при нас от Португалия, след което се отправя към Будапеща, Унгария.

Днес и утре автобусът ще бъде на южния паркинг на НДК пред входа на Зала 6, а в Пловдив - пред хотел Новотел от 9 до 12 април.

Под глобалния наслов "Заедно ще променим диабета" автобусът спря на пет континента и бе посетен от над 160 000 души. Това е една от най-амбициозните инициативи за промяна на отношението и знанията за диабета.

Автобусът представлява пътуващ комуникационен център, в който всеки ще има възможност да се запознае със симптомите на захарния диабет, да измери кръвната си захар и да получи нова и актуална медицинска информация за симптомите на заболяването.

Целта на инициативата е да се привлече общественото внимание върху диабета и възможно повече хора да се запознаят с първоначалните признаци на захарния диабет и как могат да се предпазят от него.

Начинът на живот е определящ за предпазване от диабет.

След като са се запознали с признаците на това заболяване, много по-голяма е вероятността хората да се замислят за начина си на живот и да променят ежедневните си навици в по-здравословна посока.

Само с обединени усилия може да се фокусира вниманието към захарния диабет, да се подобрят грижите за хората с диабет и да се насърчи активната превенция, за да се спре световното разпространение на това заболяване.

Диабетът не може да бъде излекуван, но много от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез промяна на начина на живот към здравословно хранене и повишаване на физическата активност, посочват инициаторите.