Гранични полицаи са стреляли по кола на трафикант на мигранти, за да го спрат, съобщиха от прокуратурата.

В леката кола са открити 8 афганистанци, а инцидентът е станал близо до Драгоман в събота. Сред задържаните афганистанци има и малолетни

Едва 18% от мигрантите са бежанци, другите нямат място в Европа, категоричен Димо Гяуров

Едва 18% от мигрантите са бежанци, другите нямат място в Европа, категоричен Димо Гяуров

Ясно е, че те нямат намерение да се съобразяват с нашите ценности, убеден е той

Два предупредителни изстрела е възпроизвел граничар, за да предотврати опит на 22-годишен каналджия да избута от пътя служебния джип и да избяга, съобщиха от прокуратурата.

Инцидентът е станал близо до Драгоман в събота. Сред задържаните афганистанци има и малолетни. Образувани са две досъдебни производства под ръководството на Районна прокуратура - Сливница.

Към 22:15 часа в събота, 4 март 2017 г. автопатрул от мобилната гранично-полицейска група на Драгоман забелязал лека кола, насочена към село Летница. Автомобилът спрял.

Поради съмнителното поведение на шофьора, граничните полицаи започнали проверка за установяване на лицата и колата. Насочвайки се към тях, служителите включили звуков и светлинен сигнал на служебния автомобил "Роувър".

При осветяване с фаровете, вратата на автомобила се отворила и граничните полицаи видели хора, отговарящи на профила "нелегален мигрант". Граничарите спрели почти до автомобила с устно разпореждане "Стой, полиция", .

Шофьорът на колата - "BMW", не се подчинил на разпореждането и обърнал към Драгоман. Служебният автомобил го последвал с включен звуков и светлинен сигнал, но водачът не спрял и опитал да изблъска полицейската кола от пътното платно.

Поради високорисковата ситуация за служителите, единият от граничните полицаи произвел през прозореца на служебната кола два предупредителни изстрела във въздуха със стоп-патрони.

Въпреки предприетите мерки, "BMW"-то отново не спряло и шофьорът направил пореден опит да изблъска от пътното платно полицейската кола. За да избегне опасността за живота на служителите, граничният полицай произвел два изстрела с бойни патрони, насочени към задна дясна гума на автомобила.

Това не спряло шофьора, който продължил, но в началото на град Драгоман не успял да вземе завой и ударил автомобила. Водачът - Р. К./22 г./ от София, е задържан с белезници. В колата са открити седем афганистанци.

Междувременно граничните полицаи чули почукване от багажника на колата. В него те открили младеж, също афганистански гражданин, с кръв по лицето. Незабавно е извикан екип на спешната помощ, който откарал пострадалия в болнично заведение. Той е без опасност за живота.

Образувани са две досъдебни производства под ръководството на Районна прокуратура - Сливница.