Никое законодателство само по себе си не може да реши казуса с тероризма. Субективният фактор е много силен. Надявам се ефектът сред европейските граждани да осъзнават заплахата, която идва с мигрантската вълна. Това стана ясно от думите на бившия шеф на НРС Димо Гяуров в коментар по темата за антитерористичното законодателство и терористичния акт на коледния базар в Берлин пред bTV.

Кои са тези хора и защо трябва въобще да са в Европа, запита Гяуров. Действителните бежанци са не повече от 16-18 %, останалите нямат място в Европа. Да се върнат, задължително, каза той в отговор на въпрос какви мерки трябва да бъдат взети, за да опазим сигурността си.

Протести в Берлин срещу Меркел, Тръмп защити позицията си за мюсюлманите

Протести в Берлин срещу Меркел, Тръмп защити позицията си за мюсюлманите

"Знаете плановете ми", каза магнатът пред журналисти

Според юриста и бивш шеф на разузнаването, убийството на 12 души преди Коледа в Берлин е можело да бъде избегнато, но е допуснато заради "нашето грандиозно европейско закъснение като реакция. Атентаторът в Берлин е бил в забранителните списъци на САЩ и на други европейски държави". Месец преди атентата има две предупреждения, пристигнали в Германия, каза Гяуров.

Атентаторът от Берлин призовал племенник да убива роднини в името на ДАЕШ

Атентаторът от Берлин призовал племенник да убива роднини в името на ДАЕШ

Накарал го да ликвидира чичо си и един от зетьовете му

Запитан до каква степен пристигащите мигранти в Европа са съгласни да приемат нашите ценности и начин на живот по повод запаления бездомник в Берлин, Гяуров каза: "Защо дебатираме, още преди 2 години стана ясно, че те нямат намерение да се съобразяват". Тези хора, освен всичко друго, мнозина от тях са извършители на криминални престъпления. Те станаха част от криминалната мафия, допълни той.

За справяне с тези проблеми, според него е необходимо да се прилага екстрадицията, затягане на режима за свободно придвижване на тези хора. "Сега става ясно, че голяма част от тези хора са с неизвестна самоличност. Защо трябва да се пусне кръв, за да осъзнаем опасността", попита Гяуров, цитирайки българската поговорка: "След дъжд -качулка". Той си пожела и ние да осъзнаем час по-скоро без да ни се случват атентати.

Имигранти подпалиха бездомник в берлинското метро

Имигранти подпалиха бездомник в берлинското метро

Извършителите са задържани

"Всички държави са предупреждавани. Службите за сигурност са длъжни да бият камбаната", каза Димо Гяуров.

Европа вече е радикализирана, вече има тежки настроения срещу тези хора, това е резултат от невземане на мерки. Колкото по-бързо реагираме, включително и остро, толкова ще избегнем етнически сблъсъци в бъдеще, категоричен е юристът, който бе депутат в две народни събрания.

Според него справянето с този проблем може да стане чрез превенция, капсулиране, изучаване на това кой кой е. Нищо не сме направили, констатира бившият шеф на разузнаването и даде пример, че преди дни в Каспичан са хванати някакви мигранти, които не са бежанци. Няма голяма промяна в ситуацията, констатира той.

Законодателството не е достатъчно. Имахме нелош антитерористичен закон, въпросът е кой как го прилага, заяви Гяуров.

"Ако отново не случим на полиция, на ръководство на полиция. Границата е пробита, през нея тече. Фактът, че на "Лъвов мост", до Съдебната палата, около Халите може да има хора с неясен произход и без документи, говори достатъчно. Не бих приел тази ситуация за нормална", констатира той.

Децата мигранти изчезват след регистрацията, притеснени от ДАБ

Децата мигранти изчезват след регистрацията, притеснени от ДАБ

В нормативната уредба проблем има с настойник-попечителя

Запитан за решение на този проблем, Гяуров препоръча Обществен натиск върху политиците и върху онези, от които това зависи. Според него най-нормалният начин за справяне и с тези проблеми, е чрез избори.

Чехия да не приема мигранти от мюсюлмански страни, призова президентът Земан

Чехия да не приема мигранти от мюсюлмански страни, призова президентът Земан

В Коледното си обръщение Милош Земан каза, че няма против да се помага на място

Не мисля, че беше възможно да бъде излъчено такова правителство при това състояние на парламента, на политически те сили. Мнозинството е разкапано, дума не може да става за стабилност в рамките на този парламент, допълни Димо Гяуров.