Чешкият президент Милош Земан се обяви срещу приемането на мигранти от мюсюлмански държави.

В традиционното си Рождественско обръщение към народа държавният глава заяви за опасността от тероризъм, която рязко се усилва в случай на формиране на ислямски общности в републиката, предаде ТАСС.

"Днес никой вече не се съмнява във връзката между мигрантската вълна и терористичните атаки (в Европа - бел. ТАСС). Приемането на бежанци може да подхранва терористични актове" посочи чешкият президент.

Той припомни терористичните актове в Европа тази година. Усилената заплаха от международен тероризъм стана, по думите му, една от главните характеристики на завършващата година.

По думите му мюсюлманските бежанци не могат ефективно да се интегрират в чешкото общество. "Именно затова аз съм срещу приемането идните две години на 6200 бежанци на нашата територия въз основа (на принципа) на така наречената доброволност (доброволна солидарност - б.р.). Нямам нищо против да помагаме (на бежанците) на тяхна територия или съседни държави", добави Милош Земан.

Освен това, Земан разкритикува ръководството на ЕС, което носи значителна част от отговорността за решението на Великобритания да излезе от ЕС. По думите на президента, то е "абсолютно некомпетентно, бюрократично и (действията му) водят до оттегляне на европейските граждани от европейските институции".