Административен съд - Хасково касира изборите за общински съветници. Съдът в областния град осъжда ЦИК да заплати на ПП "Ние идваме", КП "БСП за България", ПП, ВМРО-Българско национално движение и"Възраждане" сумите от по 2500 лева. Отделно изборната администрация трябва да плати на ПП-ДБ и КП "България на регионите" и Възраждане по 700 лева разходи за делото. Все пак решението подлежи на обсъждане пред ВАС в 7-дневен срок.

За да постанови този резултат, съдът е приел, че оспореният акт не е в съответствие с материалния закон. В тази връзка, въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото, е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

Снимка 651701

Източник: Спаси Хасково

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, в следствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка. Поради това и доколкото в случая неправилното отчитане не се дължи и на неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции), изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се обяви за недействителен.

Съдът отказа да касира изборите за кмет на Смолян

Съдът отказа да касира изборите за кмет на Смолян

Решението подлежи на обжалване

Марин Райчев от "Спаси Хасково" коментира пред News.bg, че вярва в съда.

Вярваме, че съдът се е произнесъл правилно, вярваме, че жителите на община Хасково могат да вярват на съдя, да вярват и на своите представители и в предстоящите избори да гласуват с идеята, че няма да им бъде откраднат вота и че Закона е над всичко, подчерта той. Касирането на изборите беше основно заради това, че гласът на хората беше откраднат и той беше откраднат с манипулации, машинации от партии, които са от години във властта, поясни още Райчев.

Снимка 651702

Източник: Спаси Хасково

Имаме управление, което е излъчено от гражданите, но е изкривен реалният вот на гражданите, изтъкна той. Съдът се произнесе според нас правилно и законосъобразно, доволен е Марин Райчев. Според него е имало редица нарушения в изборния процес. Само в 32 от 152 секции няма констатирани нарушения. В някои секции има повече бюлетини , има такива, в които няма бюлетини. А на места са отворени чувалите, както и натушения има и на местата, където те се съхраняват. Това се случва, защото когато дълго време има безнаказаност, защото властта злоупотребява, без да си дава сметка как нарушава, коментира Райчев.

Ако ВАС потвърди решението, президентът трябва да обяви дата за нов вот. Срокът е 60 дни. Според Марин Райчев държавният глава вероятно ще се съобрази и с други касации на местните избори и ще насрочи общи избори за районите, където ще има касации. Този път няма да са малко, прогнозира той.