Катастрофа в района на великотърновското село Керека е насочила полицията към преките извършителите на нападението над великотърновския бизнесмен Атанас Атанасов в прохода Хаинбоаз.

Това съобщи зам.- директорът на полицията във Велико Търново Иван Янакиев.

По думите му благодарение на многобройни свидетелски показания полицията е установила модела, марката и номера на колата, с която нападателите са засекли Атанасов в прохода.

Разследването е показало, че става дума за откраднато на 27 юни от Стара Загора Ауди- 80. В издирването му, включително и с лодки в язовир Йовковци, се е включила цялата полиция във В. Търново.

След намирането на опожарената кола край село Керека, полицаите разбрали, че предишния ден там е станала лека катастрофа с друг автомобил, с който след палежа на аудито са се оттеглили нападателите.

По време на пресконференцията стана ясно, че двама от задържаните - 33-годишният И.В., със солидно криминално минало и чужденец - по документи от Гватемала, възнамерявали да отлетят за Португалия. Двамата, за които има данни, че са се запознали в затвор в Испания, вече са доведени във В. Търново и им е повдигнато обвинение за извършване на грабеж в особено големи размери, използване на огнестрелно оръжие и причиняване на средна телесна повреда.

Те са задържани за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска постоянна мярка задържане под стража.

В Габрово са арестувани други двама мъже, М.В. (37г.) и Б.Т. (52г.), чиято съпричастност се изяснява. При претърсванията на пет адреса в Габрово са открити и иззети пълнител от автомат „Калашников" и множество боеприпаси за пистолет.

Днес на околовръстния път на входа на Габрово разследващите са открили захвърлен сак. В него са намерени автомат „Калашников" с пълнител и 30 патрони с муфа за заглушител, пистолет неустановена марка със заглушител и с 15 патрона, две тротилови шашки по 200 гр., други две тротилови пресовки със същия грамаж, два електродетонатора, две радиостанции, две заглушителни и едно сканиращо устройство, черна маска с прорези на очите и устата.