Да не се смесва процеса на изграждане на една нация с национализма.

Това заяви българският евродепутат Евгени Кирилов по време на дискусиите в Комисията по външни отношения на Европейския парламент. Евродепутатите дебатираха за отпадане на визовия режим за страните от Западните Балкани.

Българският евродепутат припомни случая Спаска Митрова, осъдена на 3 месеца затвор заради българското си гражданство.

В Македония големият проблем е омразата към тези, които придобиват второ българско гражданство, за разлика от отношението към хора с друго второ гражданство, коментира Кирилов.

Изказването му бе в отговор на коментара на германския му колега Бернд Поселт от Европейската народна партия.

Поселт наскоро бил в Македония и останал с впечатлението, че приемането на българско гражданство от македонци създава сериозни проблеми.

Примерът с Македония е много неподходящ, тъй-като процедурата за получаване на българско гражданство е сложна и изисква доказване на български произход, обясни Евгени Кирилов.

Освен това, молби за получаване на българско гражданство датират и от преди присъединяването на България в ЕС, добави той.

По-късно същия ден, Евгени Кирилов участва и в учредителното заседание на Делегацията на Европейския парламент към Съвместния парламентарен комитет ЕС - Македония.
Той предложи в работната програма на делегацията през следващия мандат да влязат и въпросите за възстановяването и опазването на българските военни гробища в Македония, както и въпросът за тенденциозното нарушаване на правата на македонските граждани, получили второ българско гражданство, като за пример посочи случая със Спаска Митрова.