Комисията за финансов надзор (КФН) е отказала разрешение за извършване на дейност като застрахователен брокер на „Фарин" ООД, заради дипломата на Асен Николов, научи „Позвънете Новини" от архива на институцията.

На 23 януари 2006 година държавната институция е издала решение, което било във вреда на подадената в края на 2005 година молба за издаване на такъв лиценз, пише още в документа.

При извършената проверка на представените документи КФН установила, че те не отговарят на изискванията на Закона за застраховането и Наредба 5 за финансовия надзор.
Според удостоверението за актуално състояние от 21 ноември 2005 г., издадено от Добрички окръжен съд, управляващи и представляващи дружеството са Веселин Иванов Бакърджиев и Асен Николов Николов, но според едно от изискванията тези, които представляват и управляват застрахователния брокер, трябва да имат висше образование, а за Николов не била представена диплома, твърди КФН.

Не била представена и декларация за обстоятелствата по чл.43а, според който управляващите и представляващи лица трябва да имат опит в застраховането, доказан с документ, не трябва да са работили в охранителни фирми, да са осъждани и други.

31-годишният бизнесмен Асен Николов загина на 4 август при взрив пред входа на блока, в който той живеел в центъра на Варна.