Политиката, която води МВР срещу киберпрестъпността е да разширява експертизата по противодействие на престъпността. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на кръгла маса "Киберсигурност. Предизвикателства пред институциите и бизнеса в България".

Явор Колев коментира, че по данни на ГДБОП в световен мащаб, загубите от киберпрестъпност са в размер на около хиляда и шестотин млрд. долара.

По думите на силовия министър, феноменът киберпрестъпност не познава граници и се развива благодарение на глобализацията и различни кризи от най-различно естество - икономически, политически и социални.

В днешно време киберпрестъпността съпътства всеки друг вид престъпност и в МВР я определят за приоритет и тяхна политика, обясни Маринов. Той е убеден, че всички от системата на МВР ще продължат да бъдат гарант за киберсигурността на България.

"Киберпрестъпността няма граници и налага комуникация и взаимодействие с всички специализирани звена от световен мащаб, за да се постигне обща киберсигурност", отбеляза МВР шефът.

Оценката на Министерство на вътрешните работи за изборите е добра не само по линия на киберсигурност, но и по линия на физическата сигурност и обезпечаване на изборните места, допълни министър Маринов.

Европол и САЩ обявиха за разбита кибербанда, откраднала милиони долари

Европол и САЩ обявиха за разбита кибербанда, откраднала милиони долари

Разследването е водено в САЩ, България, Германия, Грузия, Молдова и Украйна, пострадали са 40 000 души

Той благодари на всички от системата на полицията, която е успяла да се справи с организацията по време на изборите за Европейски парламент.

На въпрос увеличават ли се случаите по киберпрестъпност, Маринов заяви, че неизбежно ще се увеличават, тъй като такива са тенденциите в световен мащаб. Няма никакви граници и в реално време може да се обмени информация и да се извърши престъпление в различни точки по света, посочи Маринов.

МВР шефът изрази убеждение, че вътрешното ведомство се справя успешно с киберпрестъпността, тъй като се обучават с други звена от други държави, като например САЩ.

По думите на Маринов, проблем са ниските наказания за киберпрестъпленията.

Интерпол спря педофили в "тъмната мрежа", спасени са 50 деца

Интерпол спря педофили в "тъмната мрежа", спасени са 50 деца

Българските ГДБОП свалят сървърите на уебсайта, a в близо 60 страни се провеждат разследвания