Варненският апелативен съд остави в ареста задържаните при полицейска операция „Килърите 2" Янко Попов-Туци и Васил Петков Костов - Васко Кеца, информира БНР.

Припомняме, при акцията в Самоков, Червен бряг и две хижи - „Веда" в Говедарци и „Мусала", бяха задържани четирима души, съпричастни с убийството на шуменския бизнесмен преди година Румен Рачев.

Той беше застрелян на 3 юли 2009г. около 12.30 ч. пред централния вход на многопрофилната болница в Шумен.

Туци и Васко Кеца бяха арестувани и преди време, когато МВР задържа петимата, обвинени за убийството на Юри Галев.

Съдът не уважи искането на защитата на Туци за налагане на по-лека мярка заради влошено здравословно състояние.

Апелативният съд постанови, че решението на Шуменския съд е законосъобразно и Янко Попов-Туци ще остане в ареста.

В своето определение съдът посочи, че по случая има безспорни данни, които позволяват да се направи обосновано предположение, че Попов е извършител на престъплението, за което е обвинен.

Според съдебния състав ако бъде наложена по-лека мярка, той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът посочи, че извършителите на убийството на Рачев не са задържани, което също е аргумент, че може да бъде извършено друго престъпление.

В ареста остава и Васил Петков Костов - Васко Кеца. Съдът счита, че мярката към настоящия момент е законосъобразна и следва да бъде потвърдена.

Назначени са медицински експертизи по отношение на здравословното състояние на Васко Кеца, за да се установи дали то позволява той да остане в ареста.

Следва да бъде установено и дали условията в ареста са адекватни на физическото му състояние.

Припомняме, по-рано днес вътрешният министър Цветанов изрази надежда събраните доказателства са достатъчни, за да бъде доказана една сериозна, тежка и йерархически изградена престъпна група.

Надявам се, че съдът ще вземе предвид това, което сме събрали и по специално с убийството на Румен Рачев, заяви Цветанов.