В Благоевград преди три дни е разкрита „фабрика" за убийства. Това обяви на брифинг в областния център главсекът на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БГНЕС. Към тази фабрика са съпричастни и двамата килъри на петричкия бизнесмен Орхан Изиров.

Припомняме, бизнесменът бе открит мъртъв край пътя Първомай-Кърналово на 14 януари. Първоначално полицията работеше по няколко версии - че мъжът е блъснат от автомобил, чийто водач е избягал от местопроизшествието, както и по тази, че е станал жертва на престъпление след удар с твърд предмет по главата. Впоследствие след аутопсията бе установено, че бизнесменът е екзекутиран с няколко изстрела в главата.

За убийството бяха задържани 29-годишният Радослав Валеов и 33-годишният Георги Георгиев, като вторият е съучастник. Те бяха закопчани на 21 януари, след като направили пълни самопризнания. В квартирата им в Благоевград бе открито и оръжието на престъплението - пистолет. Георгиев и Валеов са с постоянна мярка „задържане под стража".

На 10 февруари органите на реда са извършили повторно претърсване в обитаваното от двамата жилище. В тайник те се натъкнали на огнестрелни оръжия - автомат Калашников, преработен картечен газов пистолет, пистолет „Макаров", както и три броя пълнители за тях. Открити са още кутии с патрони, калибър 7.62 мм и други боеприпаси. Униформените намерили и 430 грама вещество, което реагирало на хероин. Оръжията си двамата килъри пробвали край село Стара Кресна.

Светлозар Лазаров обясни, че се проверява дали с тези оръжия не са извършени и други убийства. Той сподели, че първоначално убийството на петричкия бизнесмен изглеждало като битово, след това се минало през версията за разчистване на сметки, за да се стигне до разкрития тайник във „фабрика за убийства".

Двамата убийци се занимавали и с контрабанда, установила съвместна акция между МВР, НАП и Агенция „Митници".

Преди два дни на ГКПП „Кулата-Промахон" е спрян за проверка автобус, пътуващ по линията София-Солун. Той бил на санданска фирма. Единият от шофьорите бил българин, а резервният - грък.

Шефът на Областната дирекция на МВР-Благоевград Васил Митов обяви, че нашенецът е роднина на единия от убийците на Орхан Изиров. Според него двамата са се занимавали с убийства и контрабанда на наркотици и акцизни стоки.

Част от боеприпасите, открити в апартамента, обитаван от убийците на Изиров, са използвани и за конкретното престъпление в Петричко, разясни говорителката на Окръжната прокуратура-Благоевград Весела Стоилова.

Светлозар Лазаров присъства на отчета на ОД МВР-Благоевград заедно със заместника си Георги Костов.