Бизнесменът Киро Киров заяви, че не е инсценирал отвличането си. Такива твърдения се появиха в медиите по време на похищението му.
Аз бях пленник, обясни той. На специална пресконференция бизнесменът разказа за 17-те дни, в които бе отвлечен. На мен ми се сториха 117 дни, каза Киров.

До 19 часа на 27 март бил на работа. Прибрал се в дома си в Банкя, като без да иска счупил задния фар на колата си. Всичко се случило, докато оглеждал пораженията.

17-те дни похищение той е прекарал в помещение около 3,5 квадратни метра с миниатюрна химическа тоалетна в единия край, дюшек на земята и възглавници

„Бяха трима души с качулки", обясни бизнесменът. Мъжете с маски и полицейско облекло го набутали в джип, също полицейски, с лампа.
Не знам каква е марката, каза бизнесменът. Докато го завличали в колата успял да извика три-четири пъти за помощ.

Припомняме, преди няколко дни маскирани като полицаи отвлякоха и столичния бизнесмен Вене Сотиров

В самото начало се опитал да избие задното стъкло на колата с крак. Това вбесило похитителите и те го ударили. В определен момент смениха колата, каза още бизнесменът. По време на пътуването той също е бил с маска.

17-те дни похищение той е прекарал в помещение около 3,5 квадратни метра с миниатюрна химическа тоалетна в единия край, дюшек на земята и възглавници.

Бизнесменът бил завързан с белезници. На втората вечер поисках да ми свалят белезниците. Това ядосало похитителите и те го пребили с някакъв предмет. Киров обясни, че имал чувството, че има пукнати ребра. През цялото време имах болки в гърдите, каза още бизнесменът.

Отношението на похитителите към него той определи като мълчаливо. „Влиза се, оставя се храна, вода", каза Киров. Още в колата те го попитали разбираш ли какво е това. Той отговорил: „Да, отвличане за пари".

Попитали го дали взема някакви медикаменти. Като цяло се грижели за него, носели му сокове, кроасани, пастички, банани. 12 дни обаче той отказвал да се храни.

„На 12-ия ден рум-сървисът се подобри", обясни Киров. Започнали да му носят краставици, плескавица, сирене, затопляли кренвирши с кашкавал, наденичка.
Киров се изкушил и опитал от краставиците. Мислел си кога ли синът му ще разбере, че е отвлечен.

Още в първите дни похитителите му донесли три вестника, за да се информира бизнесменът, че обществеността знае за отвличането.

През цялото време Киров се стремял да не види никой от похитителите си, защото ясно осъзнавал, че ако види лицето на някой от тях, няма да остане жив.
В самото помещение нищо не се чувало. Единствено можел да усети ароматът на пържоли.

Абсолютно никакви шумове, каза Киров". В един момент похитителите му дали възможност да напише писма. В първото написал до сина си къде има скътани пари. Похитителите обаче го скъсали. Второто не било пратено на Киров младши.
Чак третото стигнало до сина му. Също така на един етап от похищението дали диктофон на бизнесмена да запише къде още има пари.

Похитителите държали да каже на сина си от кои приятели да търси пари, а на въпроса на news.bg споменал ли е имена и не смята ли, че дава на похитителите информация за други крупни бизнесмени, които също биха могли да бъдат отвлечени и семействата им изнудвани за пари, Киров обясни, че е споменал няколко фирми.

„Те знаеха хората, с които съм близък", каза още бизнесменът. По думите му похитителите са били много добре запознати с годишния оборот на фирмата му.

Относно похитителите Киров заяви: „Допускам, че те са добре организирани и добре разбират от този бизнес. Държаха да ме запазят жив", категоричен е той. Подканвали го да се храни добре, за да не се разболее. Отслабнал съм 8 кг., каза още бизнесменът.

Един ден похитителите му казали, че ще го пуснат. Когато го свалили от колата наредили: „Ще свалиш превръзката след 5 мин.".
Киро Киров обясни, че полицията го е разпитала само веднъж.

Своята версия разказа и синът на бизнесмена Иван Киров. Когато разбрал какво се случва той се обадил в полицията. Всички структури бяха с мен, каза той.

Когато похитителите категорично поставили условие да не се намесват властите, тогава той решил да действа сам. Целенасочено е пусната лъжата в медиите, че Киро Киров е в чужбина, за да не се пречи на спасяването на баща му.

С похитителите си комуникирали със sms-и от няколко различни sim карти. Опитвал се да звъни на телефоните, от които получавал sms-ите, но му било затваряно.

Имаше промяна на условията, тъй като това е въпрос на преговори", каза още Иван Киров. Сумата , която те поискали, била повече, от колкото фирмата има възможност да даде. Три дни след предаване на сумата похитителите върнали Киров старши.

Как станало предаването на парите: „ Похитителите „разходили" Иван Киров до Дупница, Самоков, после го накарали да се върне в София, за да потегли по магистралата към Пловдив.

Обяснението на Иван Киров е, че всичко това е за да се убедят самите похитители, че е сам и че не го следят ченгета. Между 17-18 км. на магистралата бил оставен светлоотразителен триъгълник, където трябвало да остави парите. „Веднага изчезнах", каза той.

Парите били в сак. „Трябваше да са в евро", обясни той. В колата си той пътувал с 4-ма души, като на похитителите казал, че ще бъде с охрана. Бил категоричен, че няма да отиде да остави парите сам, освен това им казал още, че няма да им плати, ако не върнат баща му цял.

Снимките на похитения Киров синът получил на лента, която трябвало да прояви. Как да действа в тази ситуация той се посъветвал с други отвлечени, включително и с Ангел Бончев.

„Намираме съвпадения", каза Иван Киров по повод отвличането на баща му и на Ангел Бончев. „Тя схемата не може много да се различава", смята още Иван Киров. Според него групата е затворена и не може да каже дали в отвличанията има замесени ченгета.