Читателят на News.bg Ивайло Христов изпрати имейл до редакцията, в който твърди, че е станал свидетел, както и още над 300 души, на грубо нарушаване на закона по време на събор, организиран от клуб по народни танци "Чанове" и община Елин Пелин, провел се в събота (21 май).

На събитието, на което са присъствали включително кметът и полицаи, пред огромен брой свидетели, между които и множество деца, според читателя е била допусната произволна стрелба с огнестрелно оръжие от хора в нетрезво състояние.

"Гледката, как няколко пияни индивида в това число и организаторите си разменят пистолет, произвеждащи изстрели в произволни посоки и хвърчащите гилзи от него, беше меко казана грозна", свидетелства читателят.

След няколко опита от страна на присъстващите да убедят организаторите от клуб по народни танци "Чанове", полицията и кметът да се намесят и да предотвратят тази проява на беззаконие, застрашаваща живота и здравето на присъстващите, до съгласие от тяхна страна не се стигнало.

"Нещо повече, някои от самите танцови ръководители (очевидно подпийнали) разбирайки, че цари позволено от местните власти беззаконие, пожелаха също да "пострелят...естествено искането им беше уважено", твърди още Ивайло Христов.

"След изстреляни над 10 пълнителя и безброй горещи гилзи по земята, на който можеше да се изиграе нистинарски народен танц, положението стана нетърпимо. След очевидното бездействие на организаторите на събитието, местният кмет и полицията, беше подаден сигнал на телефон 112 за случващите се безредици", пише още читателят.

По думите му, след около 15 минути от подаването на сигнала последвала саморазправа от създателя на клуб за народни танци "Чанове" Костадин Господинов с лицето, което той предположил, че е свързано с подаването на сигнала.

"Последваха тежки обиди и закани от гореспоменатия г-н Господинов към лицето, нарочено за подател на сигнала. Всичко това отново се случи пред очите на местната власт, представители на закона и многобройни очевидци", твърди Ивайло Христов и допълва, че въпросното лице, набедено за подател на сигнала, е било принудено да напусне събитието.

Множество от гореспоменатите факти са били снимани и с телефони от присъстващите на събитието.

"За съжаление на тези неприемливи гледки и очевидно потъпкване на законите за обществен ред и употреба на огнестрелно оръжие станаха свидетели много деца и непълнолетни", отбелязва още читателят. 

"Надявам се чрез вашето любезно съдействие да успея да покажа на възможно по-голяма аудитория, че подобно отношение към погазването на законите на Република България пред очите на нейните граждани, избраната от тях местна власт и полиция е абсолютно недопустимо", завършва Ивайло Христов.