Общинската избирателна комисия в Ботевград реши, че няма основание за отстраняването на кмета на града Иван Гавалюгов, съобщават от ПП МИР, които издигнаха кандидатурата му.

Това стана на заседание днес, продължило два часа. Междувременно пред сградата на общината се събраха жители на града в подкрепа на кмета, а председателят на ПП МИР Симеон Славчев лично заяви подкрепата си към избрания от партията Гавалюгов.

"ПП МИР влезе в политиката със заявката, че ще провежда политика по нов, чист и прозрачен начин и няма да влиза в схеми и корупционни машинации. В казуса в Ботевград ясно се вижда манталитетът на статуквото, в който "Крадецът вика дръжте крадеца", заяви той. 

Припомняме, причината за искането Гавалюгов да се отстрани от поста, е сигнал за конфликт на интереси по казус от 2015 г. Решението на КПКОНПИ беше потвърдено от Върховния административен съд в средата на декември.

След заседанието кметът заяви, че случаят вероятно ще има продължение, тъй като законът позволява заинтересованите страни да обжалват решението пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

ВАС потвърждава конфликт на интереси при кмета на Ботевград

ВАС потвърждава конфликт на интереси при кмета на Ботевград

Потвърждава решение на КПКОНПИ

По негови думи още когато е бил избран за градоначалник през 2015 г., е знаел, че ще бъдат засегнати политически и икономически интереси.

Явно моето поведение като кмет не удовлетворява интересите на определени икономически кръгове, които имат интереси към водата и към отпадъците на Ботевград, коментира Гавалюгов, посочвайки за пример фамилия Златеви, които според него имали сериозен интерес към водата на язовир Бебреш.

"Има построена малка водноелектрическа централа, за която знам от експерти, че не е трябвало да бъде построена там, разрешение е получено по много странен начин. Доказано е, че тя доста често работи извън обхвата на тяхното разрешително. Това е един от проблемте с водоснабдяването на града", обясни кметът.

На местните избори през октомври Иван Гавалюгов спечели втори мандат с 54% на първи тур.