Състав на Апелативен съд Велико Търново потвърди решението на Окръжния съд, с което се отхвърля искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета Румен Рашев и на главния архитект Елена Абаджиева.

Това обяви в открито заседание председателят на съдебния състав Румян Жеков, цитиран от БиТиВи.

Делото бе образувано по протест на прокурора от Русенската окръжна прокуратура Кремена Киолицова срещу решението на Окръжния съд във Велико Търново.

Припомняме, обвинението срещу кмета Румен Рашев и доскорошния главен архитект на общината Елена Абаджиева за престъпление по служба бе повдигнато миналата година на 14 септември. Тогава търновските магистрати отказаха да се занимават със случая и казусът пое Русенската прокуратура.

Според апелативните съдии искането на прокуратурата е неправилно и необосновано, тъй като в материалите по делото не са установени факти и доказателства, че обвиненият в длъжностно престъпление кмет ще попречи на разследването, защото то приключило преди 3 месеца и всички обстоятелства по него са били изяснени.

Междувременно прокуратурата е оттеглила искането си за отстраняването от длъжност на главния архитект Елена Абаджиева, която вече е пенсионер.

Великотърновският кмет не присъства на днешното заседание, защото по думите на негов адвокат "провеждал важна среща с чуждестранен инвеститор".