Кметски наместник е обвинен за продажба на чужда кола срещу 5 литра ракия, съобщават от прокуратурата.

В началото на май тази година свидетелят Д.Д. посетил село в община Трекляно, в което преди време живял дядо му, за да види наследствената къща. Потърсил кметския наместник - обвиняемия М.Н., който го придружил до имота. На връщане Д.Д. видял в двора на мъжа стар автомобил "Лада" и споделил, че се увлича по реставриране и възстановяване на ретро коли. Поинтересувал се дали М.Н. продава въпросната кола, но той отказал с обяснение, че има сантиментална стойност за него.

Същевременно обвиняемият му предложил друг лек автомобил - "Москвич", който се съхранявал в село Уши. Обяснил, че колата е собственост на негови роднини, които отдавна починали. Д.Д. се съгласил да го види, но когато наближили имота, М.Н. му предложил сам да отиде да разгледа колата, тъй като "пътят до там не бил в добро състояние за шофиране". След огледа свидетелят пожелал да купи старата кола и попитал обвиняемия за цената, като той отговорил, че ще я продаде срещу пет литра ракия.

Договорката била постигната и през следващите дни автомобилът бил извозен със специална кола до село Соволяно.

В действителност обаче въпросният "Москвич", бил чужда собственост. Колата била в техническа изправност и представлявала сантиментална стойност за истинския собственик, който спрял да я управлява поради икономическа нерентабилност и я оставил на съхранение в свой наследствен имот. След като установил липсата му, подал сигнал в полицията.

Предстои наказателното производство срещу кметския наместник да продължи в съда.