Прокурорската колегия не видя данни за конфликт на интереси и за извършени дисциплинарни нарушения от страна на районния прокурор във Враца Димитър Николов и не прие решение за неговото наказание. Колегията бе сезирана заради прекратена от Димитър Николов преписка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева по повод извършвани задължителни антигенни тестове за COVID-19 от АЕЦ "Козлодуй", където работи съпругата на обвинителя - юрисконсулт в АЕЦ "Козлодуй". Самият прокурор обитава ведомствен апартамент на централата срещу 60 лв. месечен наем.

Сигналът е внесен в Инспектората към ВСС от медицинската сестра през пролетта на миналата година. След проверка ИВСС внесе предложение в Прокурорската колегия за установяване на конфликт на интереси и за налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Николов.

Кадровиците обаче не установиха данни за наличието на конфликт на интереси и не наложиха дисциплинарно наказание на прокурора, защото той не е осъществил състава на нарушенията по чл. 175г и 175, ал. 2 от Закона за съдебната власт.

Случаят на Наталия Станчева нашумя миналата година, след като АЕЦ "Козлодуй" заведе иск за 500 000 лв. срещу нея за увреждане на репутацията на предприятието заради подадени от нея над 70 заявления за достъп до обществена информация, част от които във връзка с намиращия се на територията на централата здравен център, който действа в разрез със закона, тъй като не е регистриран като лечебно заведение. В края на м.г. ръководството на АЕЦ "Козлодуй" беше сменено и искът от половин милион лева срещу Станчева беше оттеглен.

Незаконна лечебна дейност откриха в АЕЦ "Козлодуй"

Незаконна лечебна дейност откриха в АЕЦ "Козлодуй"

РЗИ-Враца е направила проверка по сигнал и е написала предписание за узаконяване

Но въз основа на получените данни, медицинската сестра е подала множество сигнали до различни институции, като над 20 са до прокуратурата. Един от тях е бил разпределен на прокурор Димитър Николов. Той се отнася до задължителното извършване на антигенни тестове за COVID-19 на работниците и служителите на АЕЦ "Козлодуй", които са отсъствали от работа минимум седем дни. За да бъдат допуснати отново до работните си места, те е трябвало да представят негативен резултат от антигенен тест, направен до 48 часа преди да се явят на работа.

Въпросните тестове се извършвали в мазе на административната сграда на предприятието и в помещение в Спортно-оздравителен комплекс в Козлодуй от хора, които нямали право да правят това, сочи медсестрата в сигнала си. Пред "Лекс" Станчева уточни, че се е получавало струпване на множество хора, които да бъдат изследвани, което е създавало риск от разпространение на заразата. По думите ѝ са направени хиляди тестове в нарушение на актуалната към онзи момент заповед на здравния министър, според която бързите антигенни тестове се извършват само в лечебни заведения.

Заради това в края на март 2023 г. тя се обърнала към прокуратурата като е поставила и въпроси за начина, по който са били избирани антигенните тестове, които са се използвали.