Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) информира, че е получила редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове.

Тези компании са успели да измислят начин, който да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност.

Проверка на АЗП е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин човек губи правото си да се позове на давността.

Разделение между компаниите за бързи кредити и колекторските фирми искат от Асоциацията на потребителите

Разделение между компаниите за бързи кредити и колекторските фирми искат от Асоциацията на потребителите

Оборотът в бранша нараснал от 500 млн. лв. на няколко милиарда

Така например ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите, описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога, за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата.

Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите, както и омбудсмана Диана Ковачева.

От АЗП апелират към потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове

Заподозряха правосъдния министър и депутатите в лобиране за колекторските фирми

Заподозряха правосъдния министър и депутатите в лобиране за колекторските фирми

Това обявиха от Асоциацията на потребителите