Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и комисията "Професионална етика" към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са приели доклади относно професионалните качества на Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Докладите на двете комисии са изготвени, съгласно т. 11, раздел II от Правилата за избор на директор на Националната следствена служба, съобразно срока, заложен в хронограмата за провеждане на процедурата, приета с решение на Прокурорската колегия по протокол № 32/21.09.2022 г.

Борислав Сарафов е присъствал и на двете заседания на комисиите, като към определения срок - до 28 октомври 2022 г., към него няма постъпили становища и въпроси. Борислав Сарафов е единствен кандидат за поста директор на НСлС.

ВСС одобри кандидатурата на Борислав Сарафов за шеф на НСлС

ВСС одобри кандидатурата на Борислав Сарафов за шеф на НСлС

Документите на кандидата отговарят на изискванията

В докладите се посочва, че като кандидат за втори мандат за заемане на длъжността "директор" на Национална следствена служба, г-н Сарафов отговаря в пълнота на изискванията и не са налице данни, поставящи под съмнение притежаваните от него високи професионални качества. Заключенията са, че е налице категорично изразена мотивация за приемане на номинацията му, поради притежаваните безспорна квалификация, опит, специфична подготовка, доказани ръководни и административни умения, с оглед на които многократно е получавал признание за дейността си, както от главния прокурор на Република България, така и от международни институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Отбелязано е, че за периода на първия си мандат, г-н Сарафов е положил усилия, с които облика на Националната следствена служба е подобрен, реализирани са конкретни постижения и са налице видими резултати, намерили отражение и в годишните доклади на органа.

Комисия "Професионална етика" към Прокурорската колегия на ВСС освен доклада е направила и мониторинг на редица медийни публикации, като обобщеният й извод е, че Борислав Сарафов отговаря на изискванията, регламентирани в чл. 170, ал. 3 от ЗСВ, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран на длъжността "директор" на Национална следствена служба.

Припомняме, че шефът на НСлС ще бъде избран на 9 ноември. Борислав Сарафов е единствен кандидат за поста. Ако той бъде избран това ще бъде негов втори мандат.