Българите заслужават работеща съдебна система, която да защитава върховенството на закона и правата на хората. В този смисъл има проблеми, които трябва да бъдат решени, що се касае до работата на прокуратурата.

Това заяви на пресконференция председателят на делегацията на Комисията по граждански свободи към Европейския парламент София ин`т Велд. В комисията има членове от всяко политическо семейство от ЕП, в това число и Елена Йончева от ПЕС/БСП. В рамките на посещението си в София представителите на комисията са се срещнали с президента Радев, главния прокурор Иван Гешев, министър Бойко Рашков, националния омбудсман и др.

Не бих казала, че става дума за блокиране на правния процес, но със сигурност има проблем с прокуратурата. Така например главният прокурор има почти монопол да решава да започне или не разследвания, може да прекрати всяко производство, каза Велд.

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Пример за проблем, който съзирали евродепутатите, са недостатъчните действия по разследване на снимките, за които се твърди, че са от спалнята на експремиера Бойко Борисов, изтекли миналото лято. Именно отговорът на въпроса какво се случва с разследването от страна на Иван Гешев озадачил представителите на Европарламента.

"Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите ни към главния прокурор бяха по отношение на пасивността на прокуратурата по дадени дела. Зададохме и въпроса със злополучно известните снимки на бившия министър-председател. Получихме отговор - "не знам как се развива разследването". Това е случай от голям обществен интерес и е нормално главният прокурор да знае как се развива той", добави Велд.

"Тук сме, защото има системни проблеми, свързани с върховенството на закона и свободата на медиите. За мен е изключително важно, че успяхме да обърнем погледа на евродепутатите към тези проблеми. И не само говорим, а сме решени, че трябва да се вземат конкретни мерки", каза на свой ред Елена Йончева. Така например по отношение на медиите имало желание да се подсигурят евросредства за разследваща журналистика, да се инициират законови промени с цел защита на източниците на информация и др.

Като основни проблеми на България евродепутатите съзирали още корупцията, неравенството, недостатъчната медийна свобода, имало и случаи на дискриминация срещу роми, хомосексуалисти, както и домашното насилие.

85% от българите "за" обвързването на евросредствата с върховенството на закона

85% от българите "за" обвързването на евросредствата с върховенството на закона

Близо половината ни сънародници обаче се съмняват в правилното разходване на средствата по Плана за възстановяване