Чужденец се е разделил с крупна сума, която му конфискували при опит да внесе, без да я декларира. На 18 декември на митническия пункт Калотина чуждият гражданин се е опитал да мине с 32 940 евро, съобщиха от прокуратурата.

Сутринта около 10.30 ч. митничарите спрели за проверка возилото на Патрик Кьосеоглу, който е с двойно френско и турско гражданство.

Той идвал от Сърбия. На въпрос дали има нещо за деклариране, отвърнал, че няма, но поведението му се сторило подозрително на дежурните. Това, че е пътувал сам, също е било подозрително. .

Затова дежурните поискали да направят щателна проверка и така намерили у него 32 940 евро. Понеже не е изпълнил задължението да декларира пред митничарите сумата, се приема, че с действията си е нарушил Валутния закон.

Още същия ден е започнато наказателното производство срещу чужденеца, а два дни по-късно районната прокуратура в Сливница е внесла делото в съда.

Прокурорът и адвокатът на Кьосеоглу са се споразумели и така са намалили наказанието на подсъдимия. Освен че парите му са били конфискувани в полза на държавата, Кьосеоглу има и определено наказание "Лишаване от свобода" за срок от четири месеца, но присъдата е условна със срок на отлагане от три години.