Собственост на обща стойност 1,022 млн. лв. се отнема от Росен Йорданов и съпругата му. Това става, след като Варненският апелативен съд е потвърдил изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Йорданов, известен като Юзеир Юзеиров, съобщават от комисията.

Отнемат се 77 поземлени имота, предимно земеделски земи в Добруджа, в села на община Велико Търново, в община Попово, област Търговище – различни категории ниви, някои от които с масивни постройки, посевни площи и изоставени ниви.
Сред отнетите имоти е и теренът в търговищенското село Славяново, на който братята Юзеирови - Росен и Асен, построиха паметник на турския войник, който в последствие беше принудително разрушен по предписание на строителния надзор.

В полза на държавата се отнема паричната равностойност на незаконно придобитото имущество и продадените ниви, леки автомобили, трактор, ремарке и 5100 лева, които са равностойността на 510 дружествени дялове.

От комисията поясняват, че делото срещу Юзеир Юзеиров е първото, което са завели по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

С решението на Варненския апелативен съд се обезсилва постановеното от Търговищкия окръжен съд частично уважаване на иска на комисията заради търсена причинно-следствена връзка между престъплението и имуществото.

В решението си варненските апелативни магистрати отбелязват, че не било нужно да се установява връзката – пряка или косвена, между придобитото имущество и извършеното престъпление от проверявания.

От Варненския Апелативен съд припомнят, че Юзеиров е бил съден и в Белгия за нелегално пребиваващи работници. Според информационен бюлетин на Федералната правна полиция на Кралство Белгия срещу Росен Йорданов (Юзеир Юзеиров) е образувано следствено дело за трафик на хора в Белгия с цел експлоатация на работници с утежняващи обстоятелства.

Братята Юзеирови са разследвани в Белгия за нарушение закона за ДДС, пране на пари, нарушение на закона за данъците и приходите, нарушение закона за счетоводството. Получените средства в Белгия, в резултат на незаконното набиране на български работници, ставало чрез няколко фирми на братята и възлизат на 1 153 480.96 евро, а това са средства, които никога не са били декларирани в Белгия.

„Със събраната от белгийските власти информация за незаконната дейност на Юзеиров и неговата съпруга на територията на кралството (към 2011 г.) пряко се оборват твърденията им за реализиране на средства от търговска дейност, включително и чрез различни дружества, от законен източник в Белгия. Твърденията им за получавани средства от законен източник в Белгия не са доказани, счита апелативният съд.

В резултат на анализа, направен от вещо лице в допълнителната съдебно – икономическа експертиза, допусната от Варненския апелативен съд се стига до извода, че всички недвижими имоти закупени от „Юзеиров 3“ ЕООД - 167 през 2008 г., 42 през 2009 г.,  49 - през 2010г. и 28 - през 2011 г. на обща стойност от 545 345 лв., както и на придобитите автомобили, трактор, ремарке, и равностойността на придобитите дружествени дялове от капитала на „АХИ” ЕООД, са с незаконен източник, поради което подлежат на отнемане в полза на държавата.