Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев коментира, че за първи път съдебната система има административен капацитет да се бори срещу корупцията.

Вече има постоянно действащ Висш съдебен съвет и Инспекторат, който формира дисциплинарната практика.

Константин Пенчев заяви категорично, че няма нищо по-лошо от подкупен съдия. 

Той посочи, че предстои обаче да бъде решен въпроса с кадровата политика.

„Трябва да се реши по какъв начин да бъдат оценявани точно магистратите и по какъв начин точно да бъдат провеждани тези конкурси. Защото ако ние си позволим в един районен съд да назначим неподходящия човек за председател със съмнителни контакти, със съмнения за корупция - този човек ще даде облика за този съдебен район в продължение на 5 години", обясни Пенчев. 

"Трябва много отговорно да подходим и трябва много аргументирано всяко едно назначение да убедим не само гилдията, но и обществото, че това е най-правилният избор. От друга страна пък трябва да бъдем безкомпромисни, когато решаваме дисциплинарните производства", посочи още председателят на ВАС.

"Нямат място в съдебната система хора, за които има съмнения за корупция, контакти с организираната престъпност. И при най-малкото съмнение трябва да изчистим тези кадри, да изчистим това съмнение и по този начин да можем да повдигнем и доверието на хората в съдебната система. Няма нищо по-страшно от подкупен съдия", категорично заяви Константин Пенчев.