Контрабандни цигари на стойност 834 840 лв. задържа Окръжна прокуратура - Бургас. Акцизните стоки са открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище.

Окръжният прокурор Георги Чинев съобщи, че контейнерът е пристигнал на 01.08.2018 г. на пристанище - Бургас от Русия. Корабът е плавал под либерийски флаг, а от вносната декларация било видно, че превозваният контейнер съдържа товар с дървен материал.

Служителите, които извършили проверката, са забелязали, че стоката има необичайна плътност. Последвало е детайлно разглеждане с рентген. Установено е, че контрабандните цигари са били поставени под дъските.

Прокурор Чинев добави, че са открити общо 111 312 кутии с цигари от марката NZ, които са с белоруски акцизен бандерол.

Според разследващите деянието е сериозно подготвено, а цигарите са предназначени за българския пазар.

Досъдебното производство е за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. "д" от НК, което се наказва с "лишаване от свобода" от 3 до 10 години и конфискация на контрабандните стоки.

И премиерът Бойко Борисов коментира във Варна също мащабната операция с думите: "Акцията започна от Бургас. Стотици картони цигари са прикрити в палети с дървени дъски, контейнерите са били проследени през цялото трасе от Бургас до София"

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Борисов отчете, че бюджетът е на 2,25 млрд. излишък